10.7 C
Lutsk
Вівторок, 23 Квітень, 2024
Основи православ'я

Архімандрит Андрій (Конанос) – про самовідданість і межі в житті, зокрема в любові

Любов Божа може спричиняти біль. Святий Силуан Афонський одного разу, дійшовши до межі в скорботі і спокусах, закричав до Бога: «Ти невблаганний!» Він мав на увазі – Ти, Господи, не жалієш Своє творіння. І у відчаї сказавши це, святий раптом побачив, як лик Христовий ожив на іконі. Господь явився йому. Святий Силуан був приголомшений – навіть не тому, що став свідком великого дива, а тому, що побачив очі Христові. Інші ченці запитували його після цього:

– Отче, що ти бачив?

– Діти мої, я бачив Його очі. І вони були сповнені такою любов’ю! Я дивився в них і не міг отямитися від думки, що Той, Кого я вважав жорстоким, так мене любить. Так, я гадав, що Бог – жорстокий. Бо Він примушував мене страждати. А Господь дивився на мене очима, повними любові, – бо Він є Той, Хто допомагає, зміцнює і зцілює.

Як один інший святий вигукнув: «Господи! Ти так мене любиш, так довіряєш і при цьому посилаєш стільки випробувань!» Ключове слово тут – «довіряєш». Так-так, Господь вірить у нас! Він знає сили кожної людини, знає, які труднощі і скорботу ми можемо понести. «Ні, Господи, я не зможу! Але раз Ти в мене віриш…»

Зрештою, якщо подивитися на ситуацію з цього боку, саме довіра Божа надає нам сил і рятує душу. Господь вважає нас сильними, стійкими – і тому посилає випробування. А ми сприймаємо це зовсім інакше і ледь що починаємо скаржитися: «Бог не любить мене! Він так мене мучить!»

Але Господь не розглядає послані труднощі як муки, навпаки: випробування допускаються Ним для того, щоб «підвищити» нас. Отже, наша скорбота – не що інше, як привілей і честь, зроблена Богом. Як у спортзалі, коли ти звик піднімати 5 кілограмів, а тренер раптом дає тобі 15. Значить, він вважає, що в тебе вийде. І ти справляєшся із завданням, зміцнюєш м’язи, твоє тіло стає красивішим, а організм – здоровішим.

Отже, наші проблеми – зовсім не ляпас від Бога. А ми звикли сприймати це саме так: ніби Господь неодмінно карає за щось. У мене помер батько – ось, це мені за те. Чоловік потрапив у ДТП – бо я те і те накоїла. Дитина стала погано вчитися – Бог нас покарав. Ні, це не Бог.

Якщо замислитися про те, яким ми уявляємо Бога – по тому, як думаємо про Нього або що читаємо, – якраз рвати на собі волосся від відчаю. Бо уявляємо ми собі Його як ненормальну, хвору людину з неврівноваженою психікою. «Він мене покарав! Він мені мститься! Він на мене злиться, ображається, заважає робити». От як ми думаємо про Бога. Але це не Бог! Бог повний любові.

«Господь любить мене, коли я хороший. Коли я грішу, Він мене не любить». Саме так ми міркуємо, так учимо і так віримо. Чи не так? Хіба знайдеться серед нас хоч один, хто думає інакше – що в хвилину помилки, коли ми припускаємося якоїсь помилки або коїмо гріх, Господь як і раніше поруч і любить нас?

Адже Він Сам каже: «Бо Я прийшов прикликати не праведників, але грішників до покаяння» (Мф. 9:13). І ще: «Не здорові потребують лікаря, а недужі» (Мф. 9:12). Я люблю вас, – каже Господь, – люблю такими, які ви є. Велика таємниця Божественної любові. І коли людина розуміє це, її душа заспокоюється, і усередині настає такий спокій і мир, що не лише ми самі стаємо щасливими, але і всі навколо.

Перестань набридати людям. «Але він так грішить!» А ти чим займаєшся? «Треба його виправити!» Гаразд, але як? Так, як це робить Господь. Як? Любов’ю. Без покарання, без помсти. Одна людина з «багатим» минулим якось поділилася зі мною: «Я досі дивуюся, які ідеальні умови створював мені Бог для гріха! Адже все йшло як по маслу! І тільки тепер я розумію, що це було так для того, щоб моє серце в результаті лагідніло. Бог немов казав: «Дитя Моє, Я навмисно не втручаюся в твоє життя, щоб ти не почав ремствувати». І з часом ця людина, усвідомивши глибину Божественної любові, подякувала Господу і твердо вирішила покінчити з гріхом. «Я раптом зрозумів, – розповідав він, – що це безвихідь».

Коли, свого часу, я теж схилявся до якогось гріха, починалося усе з дрібниць, і на моєму шляху не виникало взагалі жодних перешкод. Господь немов казав мені: «Я не хочу утримувати тебе поруч силою. Не хочу насильно тягнути тебе в рай. Мені хочеться, щоб ти полюбив Мене і захотів залишитися зі Мною з радістю, добровільно, не над силу». Чи виховуємо ми своїх дітей так само? Син, дочка не ходять у церкву. Як ти до цього ставишся? Соромиш своє дитя, свариш його, ображаєш? Люби його. Люби все одно. Не постить? Все одно люби. Гримаса незадоволення, що спотворює твоє обличчя при вчинках ближнього, показує, що між вами немає любові. Якийсь паразит, мікроб проник у вашу любов.

Один чоловік мені розповідав: «Отче, я одружився на хорошій дівчині, але моїм батькам вона не подобається, і кожного разу, коли ми в них буваємо, вони це демонструють. Чіпляються постійно. Ми вже три роки одружені – робити нічого, довелося їм змиритися, але якийсь привід потрібен все одно. То дружина погано готує, то одяг не випрасувала – загалом, раз у раз вони кажуть їй неприємні речі. Чому вони так роблять?» Бо не зрозуміли, що Господь послав їм це для того, щоб навчити їх любові, а не ворожнечі.

А ми постійно з кимсь б’ємося, воюємо. І захворюємо від цих воєн. Так-так, хвороби – від ворожнечі. Саме тому лікарі часто оцінюють проблеми зі шлунком, головний біль, тиск – як наслідки якогось конфлікту, тобто ворожнечі, коли ми або самі діємо над силу, або силою змушуємо інших.

Вчитимемося говорити з любов’ю, коли удома, у сім’ї нам щось не подобається. «Я люблю тебе, але не згоден з тобою. Я люблю тебе, але це не означає, що ти можеш завжди робити те, що хочеться». Любити – не означає бути жертвою. Треба позначати свої межі. «Я постійно стримуюся, щоб не зірватися!» Але це не любов, не самопожертвування, а самогубство! Ви себе руйнуєте. Тому межі потрібні – у любові.

І пам’ятатимемо, що любові потрібна підтримка і турбота – як пасхальному вогнику, який ми поспішаємо принести додому. Якщо вітер його задує, залишишся без пасхального вогню. А як можна піклуватися про любов? Уважно стежити за тим, як ти живеш.

Наприклад, засуджуючи, ми втрачаємо любов. Плітки, засудження – усе це згубне для любові. Не можна любити і при цьому постійно коментувати чуже життя. Адже ми не знаємо, як ця людина живе, чому так чинить. Наприклад, 10 років тому я помилково оговорив людину – відізвався про неї несправедливо. І ця людина тепер вважає мене несправедливим. Так, але минуло вже десять років!

Апостол Павло каже, що любов завжди сподівається, не мислить зла, але шукає благо. Я ж усі ці 10 років сповідувався, причащався сотні разів, молився – для чого пам’ятати те, що було тоді?

Не знаю, чи бувало у вас таке, коли дивишся на людину виключно з минулого – наприклад, якою вона була півроку тому. Так, вона була такою. Але, можливо, тепер вона змінилася і стала іншою. Тому я і кажу, що любов йде, якщо не стежити за собою. Заздрість, засудження, злі слова, плітки, коментарі – усе це гріх, що вбиває любов.

Архімандрит Андрій (Конанос)

Джерело 

Вас може зацікавити

У другу неділю Великого посту Церква вшановує пам’ять усіх преподобних отців Києво-Печерських

Редактор Головний

Щоб навчитися молитві, треба почати молитися! Короткі поради священнослужителя

Редактор Головний

У чому сутність православної віри і для чого потрібно ходити до церкви?

Редактор Головний