11.8 C
Lutsk
Вівторок, 23 Квітень, 2024
Календар

5 листопада 2019 року – календар з повчанням

Седмиця 21-а після П’ятидесятниці. Глас 3.
Посту немає.

Совершается служба со славословиемАпостола Якова, брата Господнього по плоті (бл. 63). Совершается служба на шестьПрп. Якова Боровицького, Новгородського чудотворця (бл. 1540).

Свт. Ігнатія, патріарха Константинопольського (877-878). Прп. Єлисея Лавришевського (бл. 1250).

Сщмчч. МиколаяВолодимира, Олександра, Миколая, Єміліана і Созонта пресвітерів (1937). Прмц. Євфросинії (1942).

Євангельські Читання

Флп., 248 зач., IV, 10-23. Лк., 52 зач., X, 22-24 – за понеділок і за вівторок (під зачало): Кол., 249 зач., I, 1-2, 7-11. Лк., 55 зач., XI, 1-10. Ап.: Гал., 200 зач., I, 11-19. Мф., 56 зач., XIII, 54-58.

Святитель Феофан Затворник. Думки на кожен день року

Господь дав молитву спільну для всіх, поєднавши у ній всі потреби наші, духовні та тілесні, внутрішнє та зовнішнє, вічне та тимчасове.

Свт. Феофан (Говоров), Затворник Вышенский

Але оскільки в одній молитві не можна поєднати всього, про що доводиться молитися Богу у житті, то після молитви спільної дане правило на випадок особистих прохань: “просіть, і дано буде вам; шукайте, і найдете; стукайте і відкриють вам”.

 

У церкві Божій так і робиться: християни всі спільно моляться про спільні потреби, але кожен особисто висловлює перед Господом свої потреби. Спільно моляться у храмах за встановленим порядком, яке є нічим іншим, як пояснення і у різних видах висловлена молитва Господня, а приватно, вдома, кожен як вміє просить Господа про своє.

 

І в храмі можна молитися про своє, і вдома можна молитися про своє, і вдома можна молитися спільною молитвою. Про одне тільки треба турбуватися, щоб, коли стоїмо на молитві, вдома чи у церкві, у нас на душі була справжня молитва, справжнє звернення та піднесення розуму і серця нашого до Бога. Як хто зуміє, нехай робить так.

 

Не стій, як статуя, і не бурмочи молитов, як заведена машинка, що грає пісні. Скільки не стій так і скільки не бурмочи, немає у тебе молитви, коли розум блукає і серце повне повсякденних клопотів. Уже якщо стоїш на молитві, налаштувався на неї, що вартує тобі і розум та серце залучити сюди ж?

 

І мани їх, навіть якщо вони почали упиратися. Тоді складається молитва справжня, яка приверне милість Божу і Божу обітницю: просіть і дасться. Не дається часто тому, що немає прохання, а тільки благальне становище.

Вас може зацікавити

29 жовтня 2022 року – календар з повчанням

Редактор Головний

22 липня 2022 року – календар з повчанням

Редактор Головний

20 травня 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний