12.1 C
Lutsk
П’ятниця, 3 Травень, 2024
Всі новини Календар

13 вересня 2023 року – календар з повчанням

Cедмиця 15 після П’ятидесятниці. Пісний день.
Покладення чесного пояса Пресвятої Богородиці (395–408). Сщмч. Кіпріана, єп. Карфагенського (258). Свт. Геннадія, патр. Царгородського (471). Сщмчч. Олександра Любимова пресвітера і Володимира Двинського диякона (1918); сщмчч. Михаїла Косухіна та Мирона Ржепика пресвітерів (1937); сщмч. Димитрія Смирнова пресвітера (1938). Собор новомучеників Ясеновацьких (1941–1944) (Серб.).

Євангельські Читання

На літ.: – Ап.: Гал. 3:15-22 (зач. 207).; Богородиці: Євр. 9:1-7 (зач. 320). Єв.: Мк. 6:7-13 (зач. 23) і за четвер (пд зачало); Богородиці: Лк. 10:38-42,11:27-28 (зач. 54).

Святитель Феофан Затворник. Думки на кожен день року

“Марія ж обрала благу частину” (Лк. 10, 42). Успіння Божої Матері представляє благий кінець цього обрання. Сам Спаситель в успінні Її прийняв у руки Свої Її душу. Того ж сподоблялися і багато святих; теж зустрічають у різних видах і ступенях і всі виборці благої частини. У час обрання упованням тільки передбачається цей кінець, а в деякій мірі навіть передчувається; але потім труди, боротьба і примуси слідують одні за одними і затьмарюють обраний шлях. Дороговказною зіркою залишається благий кінець благої частини. Це те саме, що вдалині світиться вогник для подорожнього, захопленого темрявою. Надія – збуджувач енергії та підтримувач терпіння і сталості в розпочатому, а сама вона міцна вірою. По вірі обирають, сподіванням бувають твердими в обранні, а терпінням досягають благого кінця.


Господь, посилаючи на проповідь святих апостолів, наказав їм нічого не мати при собі. Одне вбрання на плечах, сандалі на ногах, посох у руках – і все тут. І заклопотаності ні про що не мати, вступаючи в труд цей, немов вони були всебічно забезпечені. І справді, апостоли були цілком забезпечені, без жодного зовнішнього забезпечення. Як же це влаштовувалося? Досконалою відданістю апостолів волі Божій; тому то Господь так і влаштовував, щоб вони не мали ні в чому потреби. Зворушував серця тих, хто слухав проповідь, і ті живили й забезпечували проповідників. Але апостоли не мали цього на увазі і не очікували нічого, а все віддавали Господу. Тому терпляче терпіли і якщо щось зустрічалося неприємне. Одна в них була турбота проповідувати, і одна печаль – якщо не слухали проповіді. Звідси чистота, незалежність і багатоплідність проповідування. І нині б так треба, але неміч наша вимагає зовнішнього забезпечення, без якого ми й кроку не зробимо. Це, однак, не докір нинішнім нашим апостолам. Спочатку вони точно спираються на це забезпечення, але потім воно зникає з голови, і вони самою працею своєю зводяться в стан боговідданості, з якого моменту, треба думати, і починається справжня плідність проповіді. Боговідданість – вищий ступінь моральної досконалості, і не раптом до неї доходять, щойно пізнають ціну її. Вона сама приходить після праці над собою.

Вас може зацікавити

14 травня 2020 року – православний календар

Редактор Головний

8 липня 2020 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Проповідь у день пам’яті святих безсрібреників і чудотворців Косми і Даміана

Редактор Головний