6.1 C
Lutsk
П’ятниця, 19 Квітень, 2024
Всі новини Основи православ'я Публікації

10 порад для тих, хто дотримується посту

Великий піст – це сприятливий час для оновлення нашої внутрішньої людини – душі. Втім, щоб відновити її, очистити від усього, що тягне її до землі, необхідно прикласти чималі зусилля. Інколи виходить так, що цих зусиль буває замало. Втім частіше люди, задля того, щоби “правильно” провести піст, прикладають надмірні сили. Як правило такий підхід до постування приводить до виснаження й опустошення.

Однак, як в матеріальному світі є свої закони, так і в духовному свої правила, без дотримання яких ми не зможемо правильно просуватися по духовному шляху. Тому, щоб провести благодатний період Великого посту з користю для душі, варто дотримуватися наступних порад.

Завжди радійте

Налаштуйте свій піст так, щоб він приносив радість. Не потрібно брати подвиг вище своїх сил. Яка користь від того, що людина дотримується суворого посту, якщо від виснаження вона стає дратівливою? Піст правильний тоді, коли наша душа у мирному, радісному стані.

Невпинно моліться

Звичайно, не потрібно за піст ставати великими ісихастами, а от приділити молитві трішки більше часу, ніж зазвичай, варто. Можна, наприклад, до звичайного правила додати молитву Ісусову й творити її протягом дня або читання кафізм. Також важливо, щоби кожен з нас дотримувався правила, яке, у такий складний для нашої країни час, благословив на піст наш Предстоятель.

Пам’ятайте про голову ціль посту

Дотримуючись посту слід не забувати про головну його ціль. Великий піст складається з двох частин: Чотиридесятниці, яка служить для нас часом покаяння та Страсної седмиці – часу очищення, підготовки до Великодня. Тому у цей період стараймося якомога більше часу приділити праці над собою, щоби приготовити свою душу до зустрічі Світлого Христового Воскресіння.

Бувайте частіше у храмі

Великий піст багатий богослужіннями, які вражають незвичайністю та красою, а деякі з них відбуваються лише один раз на рік. Це і Покаянний канон Андрія Криського, і Літургія Прередосвячених Дарів, і богослужіння Страсної седмиці. Тому бажано не вртачати можливості побувати на цих богослужіннях.

Пам’ятайте, що у піст головне не їсти один одного

Слова Митрополита Володимира ніколи не втратять актуальності, тому що це і є наша головна проблема. Люди м’ясо не їдять, а один одного ображають, ворогують один з одним, постійно дорікають. Звичайно такий піст не угодний Богу. Якщо не вживаєте м’яса, то тим більше не травіть душі людські ненавистю та гнилими словами.

Слідкуйте за здоров’ям

Якщо під час посту виникають проблеми із самопочуттям, ступінь стриманості слід узгодити з духівником. Ні про який самочинний піст за статутом не може йти й мови, якщо в людини наявні хвороби.

Будьте уважнішими до потреб ближніх

Зосередження на власному духовному стані не повинно перетворюватися в байдужість до оточуючих. Піст повинен йти на користь вихованню в собі обох чеснот: і любові до Бога, і любові до ближніх. В піст ми повинні особливу увагу приділити тим, хто потребує допомоги.

Любіть людей, але на перше місце ставте Бога

Добре ставлення до ближніх іноді обертається нам найнеприємнішою стороною: догоджанням. Саме Великим постом ця пристрасть загострюється. Однак догождання – не доброчинність, якщо те, що нам пропонують, або про що просять ближні суперечить Заповідям Божим.

Ідіть вслід за Христом

Великий піст – час зосередженого очікування Світлого Христового Воскресіння. Але щоб по-справжньому відчути радість Воскресіння, потрібно разом з Господом пройти шлях до нього, пам’ятаючи, що цей шлях завжди проходить через Голгофу.

У всьому намагайтеся чинити так, як чинив Христос. Ми не повинні лякатися життєвих випробувань чи спокус на шляху до порятунку, адже цей шлях вже до нас пройшов Спаситель. І закінчився він перемогою.

Будемо ж поститися постом приємним, благоугодним Богу, щоби з чистим серцем та оновленою душею зустріти свято зі свят – Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа.

Джерело

Вас може зацікавити

Що таке проскомідія?

Редактор Головний

Священники Волинської єпархії вкотре відвідали звільнену Харківщину

Редактор Головний

У Раковому Лісі відбувся з’їзд дітей та молоді храмів Олексіївського благочиння

Редактор Головний