11.1 C
Lutsk
Четвер, 25 Квітень, 2024
Всі новини Проповіді Публікації

Знищення смерті дає сенс і нашому існуванню, і різноманітному створінню Божому, і нашій любові

Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа.

Воскресіння Христове означає, що ми – люди, як неповторні, індивідуальні особистості разом з тілом, що являє собою відображення духу, врятовані від смерті. Смерть, яка царює ще в природі і над нашим тілом, була знищена загальним воскресінням.

Знищення смерті дає сенс і нашому існуванню, і різноманітному створінню Божому, і нашій любові. Це означає, що виправдане буття кожної людської особистостi, всього живого, з чого складається свiт, усі великі людські земнi цiнностi, якi ми любимо, якими дорожимо в світі і які являють собою великі дари Божі.

У світлі Воскресіння Христового набуває сенсу кожна особистість, передусім любі й незамінні для нас люди, їхні назавжди запалi в наше серце риси обличчя, спомини дитинства, юнацькі пориви служити правді, щастя в сімейному колi, ниви й луки, ліси й гори, батькiвська хата і все, що зветься Батькiвщиною.

Всi неповторні риси життя, з яких складається наша любов до нього, всi зовнiшнi досягнення людського духу, творчість людини, подвиг героїзму, шукання і знайдення правди, боротьба і страждання за неї, краса видимого світу, незважаючи на існуюче у світі зло. Все це якнайтісніше пов’язане з відтворенням людини і всього створіння, що має величезну цінність в очах Божих. Відтворення або спасіння випливає з втілення Сина Божого, бо «Слово тілом стало і перебувало між нами» ( Ін. 1 , 14 ), із воскресіння з мертвих Ісуса Христа.

Воскресіння Христове виявляє велике значення всього матеріального. Воно освячує тілесну природу людини, роблячи її причетною до вiчного життя. Більш того, через Воскресіння Христове прилучається до вiчного життя і вся справжня краса світу, вся радість творчості, все братерське спілкування людей i все приступне тлінню на землі, але перетворюване разом з майбутнiм воскресінням нашої плоті та оновленням світу. Воскресіння означає, що Бог не відкинув світу навіть в його матеріальній природі, що Він дарував участь у житті всьому, що прекрасне й дороге нашому серцю, що оповідає про любов Божу до світу і про славу Його.

Воскресіння Христове означає ще інше, набагато більше: все стане іншим, просвітленим, преображеним, і тіло наше має змінитися «відповідно до славного тіла Його ( Христа )» ( Флп . 3 , 21 ) . Ми не знаємо, як і коли це станеться, але покірно схиляємось перед цією тайною майбутнього одкровення, коли «Бог буде все у всьому» ( 1 Кор . 15. 28 ). Бог, «що сидить на престолі, сказав: «Ось творю все нове»… І смерті вже не буде , ані плачу , ані крику , ані хвороб вже не буде» (Одкр,21,5.4). «Бог бо дарував нам життя вічне , і це життя – в Сині Йогo» (1.Ін.5,11 ).

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

прот. Василь Федорчук,

настоятель Різдво-Богородичного храму с. Суськ

(Ківерцівське благочиння)

Вас може зацікавити

29 квітня 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Дорогу встелили квітами: У Костюхнівці попрощалися з бійцем ЗСУ Іваном Кравцем

Редактор Головний

13 грудня 2022 року – календар з повчанням

Редактор Головний