6.3 C
Lutsk
Субота, 20 Квітень, 2024
Всі новини Основи православ'я Публікації

Яких справ слід уникати на Світлій седмиці?

Не потрібно ставитися до православ’я механічно, формально, егоїстично. У якому плані?  

Приклад… у людини було надзавдання, висловлюючись акторською мовою, пропоститися весь Великий піст, посповідатися, причаститися, соборуватися. А потім Великдень прийшов. І все… з песика зняли нашийник, що душив його, і він побіг на сторону далеко, подалі від будинку, та в болото, та в бруд, та з головою. Щоб потім хворим, виразковим, покусаним підранком, побитим псом повернутися додому. І як не було рятівної лазні посту, що очищає душу і тіло. Весь знову в бруді з голови до ніг, і всередині теж.

Та це ще й не найгірший варіант. А скільки вмирало на Великдень та на Світлу седмицю від опівства! Скільки потрапляло до лікарні через обжерливість. Скільки матерів і дружин лили гіркі сльози!

Тому, дорогі брати і сестри, будемо пам’ятати, що православ’я – це життя. Як писав святий праведний Іоанн Кронштадтський: «моє життя у Христі». Слава Богу, що воно було христоцентричним у Великий піст. Але цю Христоцентричність не можна втрачати і на Великдень, і в Світлу седмицю. Не можна допустити, щоб на Світлу седмицю життя стало не христоцентричним, а горілкоцентричним або шашликоцентричним. Не можна. Потрібно і відпочити, розслабитися на Світлу седмицю, поїсти того, чого себе позбавляв у Великий піст, посидіти поніжитися в променях теплого весняного сонця або погойдатися в гамаку. До того ж, сьогодні карантин надає таку можливість. Але не зійти з дистанції Великого посту, не зійти зі своєї особистої «лествиці»! Потрібно, щоб час Світлої седмиці став продовженням руху вгору, а не падінням вниз – в болото гріха. Тим більше, що великодні служби Світлої седмиці такі прекрасні, світлі і радісні. І, звичайно, варто їх відвідати!

Великий піст пройдено з Божою допомогою. Ще одна битва виграна. Але не виграна війна. Диявол, осоромлений Світлим Христовим Воскресінням, причаївся, але він причаївся, щоб напасти. Будемо пам’ятати про це.

Святитель Димитрій Ростовський так оповідає про життя преподобного Макарія Великого: «Описувач житія преподобного, Серапіон додає  наступне, що він чув від преподобного Пафнутія, одного з учнів преподобного Макарія. Коли свята душа Макарія була взята херувимом і підносилася їм на небо, деякі з отців уявними очима бачили, що повітряні біси на віддалі стояли і волали:
– О, якої слави сподобився ти, Макаріє!
Святий відповідав бісам:
– Я боюся, бо не відаю нічого доброго, що я б зробив.
Потім ті з бісів, які перебували ще вище, де по шляху прямувала душа Макарія, волали:
– Справді уникнув ти наших рук, Макарій!
Але він сказав:
– Ні, але треба і ще уникнути.
І коли преподобний був уже у вратах раю, біси, з сильним криком, кричали:
– Уникнув нас, уникнув.
Тоді Макарій гучним голосом відповів бісам:
– Так! Огороджений силою Христа мого, я уникнув ваших підступів.
Таке життя, смерть і перехід в життя вічне преподобного отця нашого Макарія…».

Ми бачимо, що боротьба з бісами у цього великого святого не закінчилася навіть зі смертю. Так само і у нас є і буде.

Світла седмиця – це час великодньої радості, коли Господь Всемилосердний дарує нам відчути, передбачити солодкість раю. Але щоб його захопити, здобувати, добути, нам потрібно ще дуже багато попрацювати. На Світлій седмиці у нас привал. Привал воїна в поході, що готується до бою.

Відпочинемо трохи з Божою допомогою, дорогі брати і сестри, і знову в бій і в працю. Нас чекає велика нагорода. Для нас Пасха не закінчиться ніколи. Вона буде вічною!

Ієрей Андрій Чиженко 

Вас може зацікавити

У Колках в молодіжному центрі “ІКОС” провели інформаційно-просвітницький захід

Редактор Головний

Розпорядження керуючого єпархією про молитву за припинення бойових дій і відновлення миру в Україні

Редактор Головний

Анафема – це не прокляття, а факт відпадання людини від Церкви

Редактор Головний