9.6 C
Lutsk
П’ятниця, 29 Березень, 2024
Всі новини Основи православ'я

Які головні убори в церкві допустимі для жінок, окрім хустки?

Відповідає Андрій Музольф, викладач Київської духовної академії.

У церковних правилах ніде не йдеться про те, що саме хустка має покривати голову жінки під час богослужіння. Тому почати слід насамперед із питання про те, наскільки взагалі необхідний головний убір для жінки.

Святий апостол Павло, говорячи про взаємини чоловіка та жінки, вказує, що на голові жінки має бути покров, як символ її підпорядкованості чоловікові (див.: 1 Кор. 11:3-15). Це означає, що не всім жінкам потрібен спеціальний головний убір при молитві в храмі, але тільки незаміжнім. Раніше, до речі, саме так – головним убором – у храмі і визначали, чи заміжня жінка, чи ні. І при цьому не встановлюється, яким саме він повинен бути – таким, що закриває всю голову і плечі або звичайним капелюшком.

У той же час ми розуміємо, що в храм приходять для молитви. Молитва – це ніщо інше, як спілкування з Богом. А для Бога не має значення, в чому ми приходимо в Його дім, для Нього важливіше – з чим ми туди приходимо, з яким серцем. І якщо жінка, яка йде на роботу повз храм, раптом відчула сильне бажання увійти в храм і помолитися, навіть якщо при цьому вона одягнена у штани і не має хустки на голові – це не привід, щоб не пускати її до храму.

З іншого боку, носіння головного убору жінкою під час богослужіння це певна традиція. Святий апостол Павло заповідає, що в Церкві «все має бути пристойним і чинним» (1 Кор. 14:40). Так, ми можемо знати, що жінка у храмі може молитися без головного убору. Але знання, за словами святого апостола Павла, надимають, і лише любов – наставляє (1 Кор. 8:1). Той же апостол дещо далі зауважує: «Бережіться, щоб ваша свобода не була спокусою для немічних» (1 Кор. 8:9). Якщо жінка йде в храм без головного убору, і при цьому розуміє, що цим може викликати обурення з боку зрілих «ревних» парафіянок, які не можуть без того, щоб не зробити комусь зауваження, але при цьому все одно робить по-своєму, як би кидаючи їм виклик – це вже не по-християнськи. Ще у V столітті блаженний Августин висловив головний принцип християнських взаємин: у головному – єдність, у другорядному – різноманіття, а у всьому – любов.

Головне, до чого ми закликаємося в Церкві – це до любові, її множення та поширення. Так, ми можемо робити багато речей, і це не буде гріхом з точки зору вчення Церкви. Але якщо при цьому якийсь наш впевнений вчинок стане спокусою для ближніх – тоді це вже не любов. А значить, від таких вчинків краще відмовитися.

Таким чином, відповідь на поставлене запитання може бути лише одна: жінка може приходити в храм у будь-якому головному уборі (і навіть без нього), але лише за однієї умови – якщо її зовнішній вигляд не спокушатиме інших парафіян.

Джерело

Вас може зацікавити

8 червня 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Чому так важливо навчитися послуху?

Редактор Головний

9 листопада 2021 року – календар з повчанням

Редактор Головний