9.6 C
Lutsk
П’ятниця, 29 Березень, 2024
Всі новини Творіння святих отців

Пимен Великий: Духовні поради від єгипетського подвижника

Незважаючи на те, що преподобний Пимен в ранньому віці пішов разом з братами в монастир, проводив тривалий час в затворі, строго постив і багато молився … ченців своєї обителі він закликав до помірної життя і зовсім не наполягав на необхідності наслідувати його. Про те, як екстраполювати «Лайфхак» святого на наше життя, розповімо в сьогоднішньому тексті.

Колода в своєму оці

Є така ревність у сучасних християн – з праведним гнівом викривати помилки і гріхи ближнім і далеких. Цей лиходій і мерзотник, той відступник і єретик, а ти взагалі – не спасешся … Знайоме? Напевно, так, і, на жаль, в тому числі і на власному прикладі. Буває, просочений весь такий благодаттю, та як побачиш занадто мирського брата з його незнанням церковного етикету, богослужбового уставу, календарних вказівок, так і підеш його повчати або за очі лаяти як попало. Може, і вдома таке трапляється у особливо завзятих віруючих, а часом і в суспільстві – все їм треба зауважити й примітити, як же у кого все неправильно, недобре і не спасительно. І їх зовсім не дивує, що після таких систематичних випадів на них особисто, а часом і на всіх християн з боку «постраждалих» від «гніву праведного» і «викриттів» лягає віковою печаткою клеймо, яке абсолютно не відповідає званню послідовника Христа.

Так ось, коли одного разу серйозного і поважного старця Пимена, навченого досвідом самітництва і молитви, посту і віддалення від світу запитали: «Чи слід покрити мовчанням гріх брата, який згрішив, якщо трапиться побачити його?». То старець, на диво, не закликав організувати з цієї нагоди церковний самосуд. Що ж відповів великий подвижник? «Якщо ми приховуємо гріхи братів, то і Бог приховає наші гріхи, і якщо ти побачиш, що грішить брата, не вір своїм очам і знай, що твої гріхи подібні колоді, а гріхи брата твого подібні сучку, і тоді ніколи не будеш приходити в збентеження і спокусу». Подвижник лише підтвердив один з негласних правил християнської віри і необхідності бути максимально суворим до себе і досить поблажливим до оточуючих. Нехай вся наша пильна увага буде направленою на себе, всі викриття будуть адресовані собі і з християнським ідеалом і зразком нам також варто порівнювати саме себе. Ми раптово зауважимо, що запал викривати оточуючих різко зменшиться і перед нами відкриється безодня власної недосконалості. І що цікаво, до нас, що знаходимося в такому стані покаяння і смирення, раптово потягнуться оточуючі.

Покаяння двері відкрий мені

З давнини до нас дійшли відомості про тривалі практики єпітимій за ті чи інші гріхи, що тривали роками, а інші – десятиліття. Сьогодні ця історія в основному в минулому, але зустрічаються адепти 3-5-10 років відлучення від причастя і перебування в покаянні за ті чи інші проступки перед Богом. Ні в якому разі не применшуючи церковного передання, потрібно сказати, що всьому в історії людства був свій час. Єпітимія як інструмент дисципліни і педагогіки в Церкві потрібна, але як ми бачимо, її терміни досягають на практиці максимум 40 днів, що можна вмістити в рамки розумного. Ми пам’ятаємо, що Бог перебуває поза часом. Час потрібен людині. Але з іншого боку, якщо ми говоримо про покаяння, неможливо в кількісному значенні його оцінити. Якщо людина покаялася щиро – чи потрібні їй 3-5-10 років покаяння? Питання, швидше, до людської совісті. Якщо ти відчуваєш, що тебе обтяжує гріховне минуле – продовжуй працювати над цим, молися і проси у Бога прощення. А якщо відчуваєш, що «відпустило», і тебе ця історія більше не турбує, то навіщо?

Ще одне питання до Пимена Великого було: «Я дуже згрішив і хочу провести в покаянні три роки. Чи достатній такий термін?». Ну, напевно, раз тяжко, треба згадати всі найсуворіші правила, що склалися в Церкві до IV-V століть … Але авва Пімен відповідає інакше: «Цього багато. Я думаю, що якщо людина від щирого серця покається і покладе твердий намір більше не повертатися до гріха, то Бог прийме і триденне покаяння». У цій відповіді немає навіть року або 40 днів. Три дні – просто потрібно бути щирим у своєму намірі і докласти максимум зусиль для духовної роботи. Зрештою, наша пам’ять має властивість притуплятися, і якщо ми будемо каятися за якийсь гріх 3-5-10 років (хоча не виключено, що це виправдано і варто того), не вийде, що наша єпітимія прийме характер механічного дійства і стане «тягарем тягарі»? У своїй відповіді старець натякає, що справа не в термінах, а в тому, як ми самі себе відчуваємо після принесеного покаяння.

Віра, Надія, Любов

Християнство, загалом, стоїть на цих трьох істинах, а якщо звернутися до слів Христа – так тільки на любові. Дійсно, саме ставленням до Бога і ближніх визначається наша віра. Тільки ми про це часто забуваємо. Ми незадоволені кимось і чимось, легко виявляємо агресію і вважаємо, що маємо на це право, особливо, якщо для того є привід. Наприклад, нас образили. Іноді досить просто нейтральної дії з боку іншої людини, щоб ми розцінили це як посягання на нашу честь і гідність. Воістину, гординя людська не знає меж …

Преподобний Пимен вчив: «Людині необхідно дотримуватися трьох головних правила: боятися Бога, часто молитися і робити добро людям». Боязнь Бога – це, іншими словами, і є любов. Слово «страх» часто доводиться використовувати тому, що воно, на жаль, більш розуміється людиною, ставить йому певне стримування від вчинення зла. Не доросли ми до любові. Але добре, якщо саме любов’ю виходить керуватися в своїх повсякденних діях і прийнятті рішень. А молитва – це перша справа віри і її двигун. У молитві відбувається наше спілкування з Богом, ми пізнаємо Його, просимо щось, отримуємо благодать. Ну, а що стосується продукування добра – це і є та сама надія. Адже загибла надія позбавляє людину творчої енергії. Людина без надії вже не буде робити добрих справ – тому що у неї опустилися руки, вона більше, як то кажуть, «не вірить в людей», остигає. І тільки той, хто ще не втратив віру в існування доброго початку у всіх без винятку людях, живе цією надією, а значить, здатний творити добро всупереч злобі людський, якої в світі стає все більше. Авва Пимен говорив з цього приводу: «Злоба ніколи не знищить злоби. Якщо хто тобі зробив зло, зроби йому добро, і твоє добро переможе його злобу». Він і сам виявив відмінний приклад подібного переконання. Був випадок, коли преподобний, переходячи з одного монастиря в інший (через втечі від слави серед людей), дізнався, що місцевий старець незадоволений його приходом. Пимен зібрав учнів і пішов до цього подвижника, щоб розділити з ним братську трапезу і подружитися. Старець не виходив з келії, на що преподобний заявив, що не піде, поки той не вийде і не потрапезувати з ним. Пимен довго стояв під палючим спекою. Коли ж старець вийшов, погодившись на пропозицію, то відзначив, що преподобний Пімен має славу в своїх добрих справах більшу, ніж говорять люди.

І це досить показовий приклад для нас, сучасників, про те, як варто будувати відносини з ближніми, навіть тими, хто нас не любить. Повірте, якби ми всі почали жити за цими, насправді, простими і зрозумілимии правилам Пимена Великого, світ змінився б уже через тиждень.

Володомир Басенков

Джерело 

Вас може зацікавити

15 липня Церква вшановує пам’ять «Положення чесної ризи Пресвятої Богородиці у Влахерні»

Редактор Головний

Архієпископ Нафанаїл очолив всенічне бдіння з чином Воздвиження Хреста у кафедральному соборі. ФОТО

Редактор Головний

26 січня 2022 року – православний календар

Редактор Головний