4.5 C
Lutsk
П’ятниця, 19 Квітень, 2024
Проповіді

Проповідь у день пам’яті Усікновіння Чесної глави Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна

Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Сьогодні, дорогі браття та сестри, ми з вами вшановуємо день Усікновення чесної глави Святого Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна. Свята Церква має багато праведників, пророків, мучеників, преподобних і всіх святих. Але чи можливо знайти когось більшого за  того, хто був останнім старозаповітним і першим новозаповітним пророком?! Того, хто, як ми з вами знаємо, народився таким дивним чином від святих батьків; того, хто «мав одежу з верблюжого волосу і пояс шкіряний на череслах своїх, а їжею йому були акриди та дикий мед» (Мф. гл. 3, в.4 ); того, хто сподобився приготувати Ізраїль до пришестя Спасителя; того, хто положив на Ісуса руку на Іордані і хрестив Його.

Здавалося б, що після таких подвигів Іоанн Хреститель був достойний, щоб після початку проповіді Христа дожити свої дні в мирі та спокої. Але Євангеліє сьогодні розповідає нам, як він невпинно і невтомно проповідував людям правду Божу, викривав гріх і беззаконня.

Історія свята розповідає нам, що цар Ірод вступив у гріховний союз з дружиною свого брата Филипа Іродіадою. Звичайно, що Предтеча Господній Іоанн не міг миритися з гріхом і викривав Ірода привселюдно за кожної нагоди. Саме цим і викликав до себе ненависть з боку Іродіади. Вона ж зробила все, щоб посадити його в темницю. Коли прийшов час Іродового дня народження, цар влаштував пишний бенкет, на якому дочка Іродіади догодила захмелілому Іродові. Він же сказав Саломії, щоб просила в нього всього, чого хоче, навіть до пів царства. Та дівчина, як говорить нам Євангеліє, навчена матір’ю, «відразу ж пішла з поспіхом до царя і попросила, кажучи: хочу, щоб ти зараз же дав мені на блюді голову Іоанна Хрестителя» (Мк. 6, 24-25). Цар дуже поважав Святого Пророка, але через клятву при свідках не зміг відмовити дівчині. Він послав воїна, який усік Хрестителю чесну главу. Так закінчилось земне життя Великого Пророка.

За що ж постраждав Іоанн? За Правду Божу, за викриття нечестя, за істину. Варто зауважити, що майже всі пророки були вбиті за те, що говорили людям Божу Волю і викривали гріх.

У сьогоднішньому демократичному світі кожен може говорити все, що захоче. Але чи немає і сьогодні таких мучеників? Чи немає тих, хто терпить за Христа, за Його Церкву, За Його вчення. Вони є. Чому так? Тому що ворог спасіння роду людського – диявол, як і дві тисячі років тому, так і сьогодні, як каже ап. Петро, як лев ходить і шукає кого проковтнути. Сатана бореться з Христовою Церквою та з Її ревними захисниками. Але істинні християни не бояться його пасток. Справжні послідовники Христа, як і на початку християнської ери, так і сьогодні, сміливо слідують за Ним. Без усякого страху говорять цьому гріховному світові Божу волю і Божу правду. Справжні християни борються з гріхом самі і хочуть, щоб так робили всі.

Звичайно, що подвиг Іоанна Хрестителя був величезним прикладом і для апостолів Христових, які тільки вчилися бути носіями Христової євангельської звістки. Адже майже всі вони віддали своє життя за Христа, прийнявши мученицьку смерть. Подвиг святого Предтечі надихав іти в амфітеатри, наповнені дикими звірями, мучеників за Христа перших століть існування Церкви. Цей подвиг допомагав святим благовірним рівноапостольним царям і царицям будувати нову християнську імперію, воздвигати святі монастирі і храми. Цей подвиг за чистоту Христової правди допомагав святим отцям на Вселенських Соборах відстоювати чистоту православної віри і утверджувати її; він же допоміг нашим прабатькам вистояти і в часи безбожного радянського гоніння минулого століття. Мучеництво Іоанна Хрестителя допомагає й сьогоднішньому поколінню єпископів, священників і мирян вистояти під час розкольницької навали.

Будьмо, браття та сестри, і ми гідними цього святого подвигу! Стараймося у своєму житті бути завжди на боці правди Євангельської, намагаймося очистити свої серце і душу. Нехай Господь, по молитвах Святого Пророка Предтечі і Хрестителя Іоанна, допоможе нам по-християнськи добре пронести свій хрест у цьому житті і в кінці сподобитися від Нього вічного блаженного життя в Царстві Божому! Амінь!

Священник Василь Білітюк,

с. Цміни

(Оконський благочинний округ)

Вас може зацікавити

Проповідь у неділю 33-ю після П’ятидесятниці

Редактор Головний

Предстоятель УПЦ: Поки у нас є сили, ми повинні допомагати немічним

prvadmin

Проповідь у день пам’яті прп. Іова Почаївського

Редактор Головний