19.1 C
Lutsk
Середа, 25 Травень, 2022
Всі новини Проповіді

Проповідь у неділю 17-у після П’ятидесятницю

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Сьогоднішнє  Євангельське читання говорить нам про милосердя, про любов до ворогів, яка виноситься в Євангелії на найвидніше місце.

І сказав Господь: І якщо любите тих, хто любить вас, яка вам за це дяка? Бо і грішники люблять тих, хто любить їх. І якщо робите добро тим, хто вам робить добро, яка вам за це дяка? Бо й грішники це роблять. І якщо позичаєте тим, від кого сподіваєтесь отримати назад, яка вам за це дяка? Бо й грішники позичають грішникам, щоб отримати назад стільки ж. Це означає: якщо ви очікуєте, коли вам зроблять добро, щоб потім заплатити за нього добром, то ви не робите нічого доброго. Хіба Бог очікує, щоб люди заслужили сонячне тепло, і тільки після цього наказує сонцю гріти? Чи Він перший проявляє Своє милосердя і Свою любов?

Милосердя – чеснота активна, а не очікувана. Бог ясно показує це із створення світу. З дня на день від створення світу Бог своєю щедрою рукою розсипає багаті дари усім Своїм творінням. Бо, якби Він чекав, доки Його творіння першими Йому що-небудь дадуть, не було б ні світу, ні жодного створіння у світі. Якщо ми любимо тих, хто любить нас, то ми – торгівці, які здійснюють обмін. Якщо ми творимо добро тільки своїм добродіям, то ми боржники, що віддають свій борг. А милосердя – не чеснота, яка тільки віддає борги, а чеснота, яка постійно дає в борг. І любов є чеснота, яка постійно дає в борг і не очікує повернення. Якщо ми позичаємо тим, від кого сподіваємося отримати назад, то що ми робимо? Переміщаємо свої гроші з однієї каси в іншу. Бо те, що ми дали в борг, ми вважаємо своєю власністю, так само як і тоді, коли воно було у нас в руках.

На жаль, все частіше можна бачити як наше суспільство стає жорстоким і в людей зникає милосердя. І приклад такого відношення можна побачити в кожному місті та селі. Якщо людина лежить на землі, то більшість людей з байдужістю проходять повз неї, а деякі ще і засудять, що треба менше пити. Але ж насправді милостива людина зупиниться і допоможе, викликавши швидку допомогу. Ми маємо не бути як той священник і левіт з притчі, а завжди слідувати милосердю, яке бачимо в самарянина.

Тому, дорогі браття та сестри, не будемо зневажати ближніми. Будемо горіти справою милосердям та любов’ю і з радістю допомагати всім навколо нас . І тоді ми зможемо стяжати милосердя в своєму серці, як вчить Премудрий цар Соломон: “Милість та правда нехай не залишать тебе, прив’яжи їх до шиї своєї, напиши їх на скрижалях серця твого” . Амінь.

Свящ. Петро Марко,

настоятель храму на честь святого

рівноапостольного кн. Володимира,

с. Краснилівка (Михнівський благочинний округ)

 

Вас може зацікавити

Пасхальне послання архієпископа Нафанаїла

Редактор Головний

Православна Церква вшановує пам’ять прп. Олексія Голосіївського

Редактор Головний

7 травня 2022 року – календар з повчанням

Редактор Головний