12.4 C
Lutsk
Неділя, 5 Травень, 2024
Всі новини Проповіді Публікації

Проповідь у день свята Богоявлення

Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Возлюблені во Христі брати та сестри!

Сьогодні у день свята Богоявлення ми з вами зібралися в храмі для молитви, духовних піснеспівів, слухання Слова Божого та участі у Вечері Господній.

У своїх молитвах просимо миру, спокійного життя, повернення наших синів і дочок до рідних домівок, молимо Владику всесвіту, щоб Він нам дав можливість побачити рідних серцю людей живими і здоровими! Знаємо, що Господь завжди чує і уважний до наших прохань, саме тому з храму всі ідемо втішені, розраджені сповнені надій і огорнуті любов’ю, розуміємо, що на всіх одна біда – війна, а значить не самотні та не покинуті.

Тепер стоячи на молитві, ми перериваємося для читання Святого Письма, в якому Церква нам пропонує уривок Євангелії від апостола Матфея. Всі пам’ ятаємо цю подію, що відбулася на річці Іордан, коли чистий Христос заходив у воду для того, щоб виконати “всяку правду”. Ми маємо побачити тут, що відбувається надважлива подія. Треба навчитися розуміти, що саме стається у цей сакральний момент.

Христос не просто виконує обряд обмивання водою і розпочинає свою святу проповідь. Бог для нас демонструє справжню любов, беручи на себе гріхи всіх людей. Уважно придивившись на ікону свята, нам буде видно, що “вода повна людських гріхів”, які скоро будуть очищені Святою Кров’ю Вічного Агнця на Жертовнику-Хресті!

Очищається вода, очищається і людина, омивається гріх – відновлюється пошкоджена природа! Звучить Голос Творця, застерігаючи нас усвідомити, хто зараз ступив у воду, що саме на Ньому благовоління Отця Неба і Землі, а значить все, що Він нам скаже, заповідає, ми повинні пам’ятати і робити до кінця буття!

Більше того “настала повнота часу”, будуть сказані Ним найважливіші слова, створені небачені чудеса для повного розуміння того, Хто серед нас і саме важливе – починається діло нашого спасіння! Не всі, хто був на березі Іордану, це зрозуміли, не всі такого чекали. Ми з вами повинні це освоїти та слідувати за Господом, який спасає, вчить, підтримує, демонструє жертовну любов.

Всім зараз, як ніколи тяжко, бо живемо в той час, коли не бігають безтурботно щасливі діти, коли перед лицем туманне, а не світле майбутнє, коли постійно щось загрожує життю. Зараз ці переживання розчиняються у святковій службі, коли ми попричащаємося і підемо на Велике Освячення Води, Церква дасть почути ще один уривок Святого Писма від пророка Ісаії 35- тої глави.

“Так говорить Господь: нехай звеселиться пустеля спрагла, нехай зрадіє пустеля і зацвіте, як нарцис; велично буде цвісти, і всі звеселяться, і зрадіє пустеля Йорданська, бо дана буде їй слава Лівану і честь Кармілу: і люди Мої побачать славу Господню і велич Бога нашого. Зміцніть ослаблені руки і підкріпіть розслабені коліна. І скажіть слабкодухим: будьте мужніми і не бійтеся – ось Бог наш суд чинить; Він прийде і спасе нас. Тоді відкриються очі сліпих, і вуха глухих почують. Тоді кривий буде скакати, як олень, і буде співати безмовний язик, бо потече в пустелі вода, і потоки – в степу. І місце сухе стане озером, і у спраглій землі буде джерело води. Лігво шакалів, де вони спочивають, стане місцем для тростини й очерету. І буде там велика дорога, і путь та назветься святою. І не ходитиме нею нечистий; навіть і недосвідчені на ній не заблукають. Не буде там лева, і хижі звірі не ступлять на неї, і не буде їх там, а будуть ходити по ній спасенні, визволені Господом. І повернуться і прийдуть в Сіон з радісним співом, і радість вічна буде над їхньою головою. Вони знайдуть хвалу, веселість і радість, а недуги, скорбота й зітхання зникнуть.”(Іс. 35)

Чуючи ці слова, в надії, ми сповнюємося радістю! Наш Милосердний Господь поруч, не покидає, підтримує, втішає, дає сили, воскрешає і спасає! Будемо триматися, нести свій хрест до кінця, любити і ділитися собою з тими, хто потребує підтримки, ставатимемо ще сильнішими в укріпляючому нас Господі, випробування пройдемо, славлячи Милосердного Владику, який всяке зло припинить, все зробить краще, як було, дозволить тривати вічно! Амінь.

прот. Михаїл Анісімов,

клірик Хрестовоздвиженського храму

селища Колки

(Колківський благочинний округ)

Вас може зацікавити

Єпископ Афанасій освятив іконостас та розпис храму в селі Замличі Локачинського благочиння

Редактор Головний

29 серпня 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний

1 листопада 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний