9.6 C
Lutsk
Середа, 24 Квітень, 2024
Проповіді

Проповідь у день Стрітення Господнього

ВО ІМ’Я ОТЦЯ, І СИНА, І СВЯТОГО ДУХА.

Сьогодні ми з усією повнотою Церкви Христової світло шануємо одне з дванадцяти найбільших християнських свят. Це свято Стрітення Господнього.

Зміст цього свята розкриває нам Священне Писання: Коли виповнились дні очищення, святе сімейство з Богомладенцем Іісусом на руках, виконуючи предписання Старого Заповіту, приходить в Ієрусалим для того, щоб принести жертву очищення по закону Моісея. В єрусалимському храмі відбувається зустріч з праведним Симеоном і пророчицею Анною. Праведний Семион, взявши Богомладенця Іісуса на руки, промовив слова молитви, які сьогодні ми промовляємо на кожному вечірньому Богослужінні: «Нинє отпущаєши раба Твоєго Владико, по глаголу Твоєму з миром, яко видєста очі мої спасєниє Твоє….». І благословивши Їх, промовив до Діви Марії пророчі слова, які в повноті виповнилися в Її житті і продовжують виповнюватись в житті кожного з нас.

Є також і Священне Передання, яке розповідає, що праведний Симеон Богоприимець був одним з семидесяти двох перекладачів Священного Писання з єврейської на грецьку мову при єгипетському фараоні Птолимеї четвертому (270р. до Р.Х). Він перекладав пророка Ісаю. В тому місці, де було написано: «Се Дєва пріімєт во чрєвє и родит Сина…» Симеон, подумавши, що тут є помилка, хотів
виправити «діва» на слово «жінка». Як тільки він наважився це зробити, ангел Господній зупинив його, пообіцявши йому, що він сам побачить здійснення цих слів.

Кожне християнське свято, розкриваючись через призму Священного Писання і Передання, є невичерпним джерелом премудрості і милості Божої до роду людського. Кожне євангельська розповідь багата духовним змістом і охоплює всі сторони нашого життя. Хотілося б сьогодні звернути увагу на особистість праведних Симеона і пророчиці Анни. Адже в єрусалимському храмі завжди було багато народу, але тільки ці люди побачили в маленькій беззахистній дитинці Сина Божого, проповіданного пророками Месію

Про Симеона розповідається, що він був праведний і благочестивий, і Дух Святий був на ньому, а пророчиця Анна, будучи вдовою, «не відходячи від храму», постом і молитвою служила Богу все своє життя. Ці праведники своїм богоугодним життям, протягом багатьох років очищали своє серце і душу для зустрічі з Господом. Слов’янське слово «Стрітення» означає «зустріч» і не тільки ту
зустріч, яка відбулась в єрусалимському храмі, але й зустріч кожної окремо людини з Богом. Протягом земного життя Спасителя з ним зустрічалась велика кількість людей, але не багато хто послідував за ним і став Його учнем.

Зустрічався з Спасителем Пилат, Ірод, фарисеї і садукеї, Іуда взагалі був одним з апостолів, але від цієї зустрічі вони не отримали ніякої користі. Святий апостол Павло говорить, що «Іісус Христос, учора і сьогодні і навіки той самий» (евр 13:8.) Це значить, що Євангеліє написане не для когось, десь і колись, але для нас, всіх разом і кожного окремо тут і сьогодні. Іншими словами Євангеліє є завжди актуальним, у всі часи для кожної людини.

І сьогодні в це велике свято повстає питання: чи можемо ми зустріти Бога в своєму житті? І чи готові ми до цієї зустрічі? В нагорній проповіді Іісуса Христа є такі слова: «блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать» (мф 5:8). Через віру, богослужіння, церковні таїнства, любов один до одного і милосердя, через очищення свого серця від гріхів покаянням ми можемо побачити Господа в своєму житті. Водночас просто тому, бо знаємо, що благочестиве християнське життя і милість Божа є запорукю нашого спасіння, а тяжко через те, що приходиться боротись зі своїми страстями і працювати над собою. Але в цьому часто і полягаэ шлях нашого спасіння, бо по слову Спасителя «Царство Боже силою береться і тільки той, хто приділяє зусилля, отримує Його»(мф 11:12).

Тож хай допоможе нам Всемилостивий Господь очистити своє серце від гріхів для того, щоб і нам бути вірними учнями Христовими і? побачивши Бога в своєму житті? звершувати шлях нашого спасіння. Амінь.

свящ. Петро (Антончук)
с.Житнівка

Вас може зацікавити

Проповідь у день вшанування Казанської ікони Богородиці

Редактор Головний

У скорботах людина стає людиною: проповідь у день перенесення мощей свт. Iоанна Златоуста

Редактор Головний

Проповідь у неділю про Закхея

Редактор Головний