8.7 C
Lutsk
Середа, 24 Квітень, 2024
Всі новини Проповіді Публікації

Проповідь у день пам’яті 40 мучеників Севастійських

Во імя Отцяі Синаі Святого Духа.

Сьогодні ми згадуємо подвиг 40 мучеників СевастійськихВ 313 році імператор Костянтин підписав закон про свободу віросповідання, його співправитель Лікіній також підписав цей закон. Але з часом між імператорами стосунки зіпсувалися і Лікіній, підозрюючи у зраді християн, на його думку, усі вони підтримували Костянтина, розпочав утискати і гонити їх. Така участь, приблизно у 320 році, спіткала і 40 мучеників Севастійських.

Святі мученики не були аскетами і молитвиниками, вони були хорошимихоробрими воїнами. Такий життєвий шлях не завадив їм бути ревними християнами. Воювали вони під керівництвом воєначальника Агриколая. Коли воєначальнику доповіли, що у війську є воїни, котрі відкрито сповідують християнство, їх одразу заарештували. Перебуваючи у темниці, воїни молилися і співали псалми, були укріплені явленням Господа. Коли їх вели на суд, мученики співали псалом 53 «Божев імя Твоє спаси мене…».

Мученикам Севастійським вигадали незвичайні тортури. Взагалі у той час мучителі були дуже вигадливі на різні методи катування. Їм не стали відрубувати голови, не кинули до звірів, а завели в льодяне озеро. А щоб якось спокусити, поставили на березі озера баню і добре її натопили. Будучи воїнами, вони мали можливість захищатися, але вони добровільно склали зброю і вирішили постраждати за Христа. Один тільки воїн спокусився, і вийшовши з водивпав мертвий. В той час один із сторожів побачив 39 вінців, які спускалися на голови мучеників. Швидко знявши обладунки, ввійшов у озеро. Так в одну секунду він був причислений до сонму мучеників. Не будучи хрещенимне знаючи нічого про Христа, в одну мить відбулася його переміна. Те, що з ним відбулося, потрібно, щоб відбулося і з нами.

Дивлячись на подвиг цих святихкотрі, як істині християни, не боялися смерті, нам потрібно хоч трішки наслідувати їх приклад. У будь-якій важкій життєвій ситуації завжди покладатися на Господа, молити, щоб укріпивдав сили перенести труднощі. Не дивлячись ні на що,  завжди шукати Христа, спілкування з ним. Така  можливість нам дається у таїнстві Євхаристії, до якого, у ці дні святого посту, нам потрібно частіше приступати. Сам Ісус Христос закликає нас до цього: “сказав: прийміть, споживайтеце є Тіло Моє (Мф 26:26).

Тому по молитвах святих мучеників Севастійських нехай допоможе нам Господь наслідувати життя у Царстві Небесному. Амінь.

прот. Олексій Гігера

настоятель Свято-Іовського храму с. Бодячів

(Ківерцівське благочиння) 

Вас може зацікавити

10 липня 2021 року – календар з повчанням

Редактор Головний

24 вересня 2021 року – календар з повчанням

Редактор Головний

У Вишневі відсвяткували 12-ту річницю освячення храму

Редактор Головний