11.1 C
Lutsk
Четвер, 2 Травень, 2024
Всі новини Новини УПЦ

Предстоятель УПЦ пояснив, як розумно ставитися до земних благ

Земні блага мають бути помічником, а не перешкодою на шляху до спасіння.

Про це Блаженніший Митрополит Онуфрій сказав у недільній проповіді.

«Багатство — це все те, що Бог створив для людини: їжа, пиття, одежа тощо, — сказав Блаженніший. — Основна мета життя людини на землі — це спасіння душі, і тому людина має користуватися усім цим багатством настільки, наскільки воно є для неї корисним. Якщо в людини дуже багато багатства, воно заважає людини спасатися. Через цей надлишок багатства приходять тривоги, переживання тощо — людина ночами не спить, думаючи, як зробити, щоб ніхто це багатство не вкрав, не відібрав, щоб нічого не зіпсувалося».

Як наголосив Предстоятель, загалом багатство намагається відштовхнути людину від Бога. Воно ніби каже: «нащо тобі молитися сьогодні? В тебе є що їсти, у тебе стільки можливостей! Пізніше помолишся, коли старим станеш, а зараз і живи насолоджуйся».

Так само і нужденність відштовхує людини до Бога. Людина не має де знайти їжу, одяг і людей, від яких може це отримати, і просить Бога: «Господи, допоможи мені!»

Господь відповів юнакові, який захотів досконалості: «Все, що маєш, продай і роздай убогим, і матимеш скарб на небесах, і приходь та іди слідом за Мною» (Лк. 18:22).

Митрополит Онуфрій наголосив, що багатство має бути для людини помічником до спасіння, а не перешкодою.

Предстоятель нагадав, що усі земні блага людині дає Бог.

«Тому ми, православні християни, коли молимося, зокрема маємо просити у Бога: “Господи, прости мені гріхи і даруй мені вічне життя і спасіння”. Це головне молитовне прохання, яке людина має підносити до Бога», — наголосив він.

«Нехай Господь допомагає нам розумно ставитися до всього. І до земних благ, слави, здобутків, і пам’ятати, що усе це нам дає Бог, аби за допомогою цього ми піднімалися по степеням духовної досконалості, і що у вічності Бог дає вічне блаженне життя — воно також є даром Божим для людини», — підсумував Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Вас може зацікавити

Престольне свято кафедрального собору Всіх Святих землі Волинської. ФОТО. ВІДЕО

Редактор Головний

3 березня 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Благочинний Локачинського округу молитовно відзначив 45-річчя дияконської хіротонії

Редактор Головний