6.1 C
Lutsk
Четвер, 25 Квітень, 2024
Публікації

Не маємо змоги піти до храму щоби помолитись? Порада святого, що робити в такій ситуації

(Слово святого Іоанна Златоустого про те, що Бог будь-де чує людей які моляться з вірою)

Багато хто з християн говорить: «І радий би я помолитися, та нема коли піти в церкву : то справи не пускають, то домашні зупиняють». Що відповісти на це? Звичайно, буває всяке. Трапляється, що й дійсно – важливі справи не пускають. Наприклад, якщо в будинку є хворі, то як їх можна залишити, якщо немає кому попіклуватися за ними?

Може й дійсно, іншого разу й домашні не пускають. Що ж робити в такому випадку? І тут, нерідко доводиться залишатися вдома, щоб не привести до сімейної ворожнечі та незгоди. Зустрічається багато й інших перешкод. Але якщо ці перешкоди, й справді, так великі, що через них не можна йти до церкви, то хіба в крайньому випадку не можна помолитися Богу вдома чи деінде? Скрізь можна!
Скажеш, «нема часу»? І це неправда! Руки можуть бути зайняті, але уста можуть говорити. Уста зайняті, молись розумом і серцем. І цю молитву Бог почує, і домашню зарахує, як церковну.
“Апостол Павло не в храмі молився , – каже св. Златоуст , – а в темниці, а оскільки його ноги були забиті в колодки, він не міг схиляти колін, то ж молився лежачи. Оскільки ж молитва його була з вірою, то він нею потряс темницю, звільнив в’язнів від їх ланцюгів і навернув до Христа темничного вартового. Єзекія також не в церкві стоячи молився, і колін теж не схиляв, бо був прикутий хворобою до ложа, але оскільки в теплій, зворушливій молитві закликав Бога, то й праведне рішення Господнє про смерть скасував, і отримав ще помноження років життя, і навіть, виклопотав всьому місту порятунок від ворогів.
Розбійник, на хресті розіп’ятий, короткими словами Царство Небесне отримав. Єремія в рові молився, і там почув його Бог . Іона ублагав Бога в утробі кита. Інші праведники молитвою запобігли багатьом бідам і отримали Божу допомогу. Також, і в останні часи, святими молитвами багато людей звільнилися від різних бід та зла, просячи допомоги Божої. Тому й ми, браття, що не будемо вишукувати собі особливих місць для молитви, і не будемо вправлятися в красномовстві, але як молилася хананеянка, кажучи: помилуй мене, Господи, бо дочка моя біснується (Мф.15:22), так і ми будемо говорити в молитві : Помилуй мене . Хоча й коротка ця молитва, але навертає безодню чоловіколюбства Божого. А де є милість Божа, там буде й всяке благо.
Отже, де б ти не знаходився, говори так: «Господи , Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй мене грішного» . Якщо не можеш вимовляти устами, то тримай їх на розумі, в серці. Богу чує навіть таких мовчазливих людей. І коли ти будеш так чинити, то сам у собі збудуєш церкву, тому не шукай особливого молитовного місця. Коли євреї вийшли з Єгипту, то попереду них було море, позаду Фараон, а посеред них – Мойсей. У великому скруті був він, опинившись серед народу, який багато ремствував. Мабуть, йому не можна було навіть і помолитися. Але, Господь каже йому: «Що голосиш до Мене?»
Також і три юнаки в печі молилися, а молитва їх погасила полум’я, знищила кайдани, вивела їх живими з печі та прославила. Іов на гноїщі молився Богу, і Господь явив йому Своє милосердя. Тому, коли й до тебе біда прийде, звернись до Бога й молися Йому де б ти не був. Бог скрізь, і біля тебе також. Коли ти й не вголос виголошуватимеш молитви, Він скаже тобі: «Ось Я!». І ти ще не закінчиш молитви, а Він вже полегшення тобі подасть, і позбавить тебе від злих пристрастей».
Отже, на всякому місці перебуває спасіння Бога нашого, і Він, як всюдисущий, почує наші молитви скрізь, прийме їх звідусюди. Тому несправедливо говорять, що коли не можна було йти до церкви, то наче б і зовсім не потрібно вже молитися.
Хіба мало є місць на землі, де зовсім немає храмів Божих? Але хто ж, окрім божевільних, стане стверджувати, що там немає богомольців і тих, що спасаються? А хіба в перші віки християнства було багато храмів Божих? У деяких країнах їх зовсім не було, а тим часом, перші християни молилися і в будинках, і в підземеллях, можна сказати – безперестанно. Моліться там, де вас Господь приведе.
Є можливість відвідати храм Божий? Поспішайте туди, бо там є особлива присутність Божа, і там , можливо, твоя молитва швидше зробиться сердечною та полум’яною. Приклад молитви інших, та побожного служіння інших може в цьому особливо нам сприяти. Якщо ж не можеш йти до церкви, увійди до своєї комірчини, зачини свої двері, і помолися Отцеві своєму, що в таїні; а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно. (Мф.6:6). Амінь.

Вас може зацікавити

ЩО НАМ РОБИТИ, ЩОБ ЖИТИ КРАЩЕ?- СВЯТИТЕЛЬ МИКОЛАЙ СЕРБСЬКИЙ

Редактор Головний

Чому люди не можуть сприйняти Слово Боже…

Редактор Головний

Архім. Андрій (Конанос): Щоб почати рухатися вперед, треба побачити перед собою Бога

Редактор Головний