14.5 C
Lutsk
Вівторок, 16 Квітень, 2024
УПЦ

Митр. Антоній (Паканич): Що потрібно зробити, щоб відкинути бісівські сили

Коли людина змінює орієнтир свого життя, коли всі думки, слова, справи відносяться не до неба, а до землі, вона віддає себе в руки диявола. 

Вона навіть може вважати себе вільною, але робить те, що бажає диявол. Насправді, вона анітрохи не вільна.

Страшно те, що більшість людей не розуміє навіщо живе: життя пролітає, а ніяких плодів немає. Жив чоловік і смертю все закінчилося.

Але є люди, з тієї ж плоті і крові, які з радістю залишали це життя і відходили до Бога, знаючи, в чому сенс життя. Сенс – вічність, дарована Господом людині, яка очищає своє серце і людське єство, здатне жити для вічності.

Що потрібно зробити, щоб відкинути лапи бісівських сил від свого життя? Що потрібно зробити, щоб знайти вічність?

Сьогодні відповідь нам дає Сам Господь наш Ісус Христос в євангельських рядках: піст і молитва. Ці чесноти позбавляють людину від бісівських пут.

Піст і молитва рятують нас від усього злого, гріха і диявола.

Але піст, не як обмеження себе в кулінарному сенсі заради схуднення, ні, піст як обмеження себе з волі Божої, щоб потоншити людську природу.

Свт. Миколай Сербський говорив, що піст очищає людську плоть, а молитва – людську душу.

Постом очищаємося від усього порочного і стаємо посудиною, в якій може вміститися Дух Божий, святість – заради якої Господь створив кожну людину.

Тому кожен з нас повинен концентрувати увагу на тому, що головне в житті.

Обмежити свою природу в тому, що не є необхідністю і наповнити любов’ю до молитви.

Прп. Іоанн Лествичник дуже велику увагу приділяв саме молитві. Він дає багато характеристики  справжньої молитві. Молитва – очищення і з’єднання з Богом, спілкування, молитва ріднить нас з Ангелами, які постійно славословлять Бога.

У молитві кожна людина предстає немов на суді Божому, ще до Страшного Суду. Людина повинна бути чесна в молитві, просити необхідне, головне. Так, нам Господь дав право просити все, що необхідно для земного життя.

Але ми не повинні перетворити нашу молитву в інструмент виконання миттєвих бажань і прохань.

Нам необхідний Сам Господь Бог. І коли будемо просити Його наповнити наше єство Собою, то все інше додасться.

Прп. Іоанн Лествичник вмовляв, якщо не отримуєш те, що просиш у своїй молитві, не журися. Саме ці моменти молитви є безцінний дар. Вони ніколи даром не пропадуть. Вони відкривають нам вічність.

Фрагмент з проповіді на Неділю прп. Іоанна Лествичника

Вас може зацікавити

Митр. Антоній (Паканич) – про те, чи врятуються люди поза Церквою?

Редактор Головний

Архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл співслужив Предстоятелю напередодні 6-ої річниці інтронізації

Редактор Головний

Керуючий справами УПЦ пояснив, як боротися з брехнею

Редактор Головний