6.1 C
Lutsk
Четвер, 25 Квітень, 2024
Всі новини Новини УПЦ

Митр. Антоній (Паканич): Церква після кожної кризи стає сильнішою

Боротися з Церквою Христовою – безумство: вона все одно залишиться переможницею разом зі Христом.

Про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Церковна історія показує, що Церкву на нашій землі намагалися знищити не раз. І щоразу здавалося, що все кінець близький. Так було й за часів Унії, коли багато храмів і монастирів було насильно перетворено на уніатські або навіть корчми. Так було і після революції 1917-го року, коли храми закривалися чи передавалися обновленцям, а священників вбивали чи відправляли у табори та заслання. Був і такий час, коли влада обіцяла показати всім «останнього попа»… Але ніколи жодні захоплення святинь, жодні репресії проти служителів Христових не могли нічого змінити. Усі вбиті стали мучениками Христовими, а Церква після кожної кризи ставала чистішою та сильнішою», – зазначив митрополит Антоній.

Владика наголосив, що Церква, незважаючи на всі кризи та репресії, перемагає зло.

«Іноді нам може здатися, що всі репресії, вся несправедливість щодо віруючих і духовенства нашої Церкви є нелогічними, абсурдними, божевільними. Але це нас не повинно дивувати… Несправедливе страждання, тим і відрізняється від заслуженого, що несе нам радість спільного страждання з Христом. І наші гонителі, думаючи, що заподіюють нам біль, насправді надають нам величезне благо – вони очищають нас для Царства Небесного, вони надають нам вже зараз найвищої та найкращої долі для всього творіння – єднання з Творцем», – нагадав владика.

Він нагадав слова Христа: «Благословляйте тих, хто вас проклинає, і моліться за тих, що вас кривдять» (Лк. 6:28). Як Він молився на Хресті: «Отче! вибач їм, бо не знають, що роблять» (Лк. 23:34).

«Так молилися і так мислили всі мученики та сповідники Церкви Христової, які нині перебувають у вічній радості з Господом. Так маємо молитися і мислити і ми з вами. Господь бачить усі наші скорботи», – підсумував керуючий справами УПЦ.

Вас може зацікавити

Чи чують померлі наші молитви?

Редактор Головний

Архім. Кирил Павлов: Слово у день вшанування Казанської ікони Богородиці

Редактор Головний

Про що ми просимо у Бога в молитві Єфрема Сиріна

Редактор Головний