16.6 C
Lutsk
Субота, 27 Липень, 2024
Всі новини Новини УПЦ

Керуючий справами УПЦ розповів, на що потрібно звернути увагу під час Успенського посту

Успенський піст названий на честь свята Успіння Пресвятої Богородиці, яке завершує піст і є його кульмінацією.

Про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Одна з поширених помилок, пов’язаних саме з цим постом, полягає в тому, що багато хто вважає цей піст трагічним і похмурим, тому що він такий же суворий, як і Великий піст, і нібито нагадує нам про смерть. Але це не так», – сказав владика.

Митрополит Антоній зазначив, що Успенський піст говорить про велич і безсмертя людини, яка прийняла Господа в своє серце. «Цей піст наповнений радістю і надією зустрічі створіння зі своїм Творцем. Зустрічі не тільки як фізичної смерті, переходу з однієї реальності в іншу, а головної зустрічі – зустрічі душі з Господом тут, на землі», – додав він.

«Розташування свята в кінці літа символічно. Серпень – пора підведення підсумків, збору плодів, підготовки до зими. Це відноситься і до духовного життя. Піст – це ще одна можливість проаналізувати своє життя, дати оцінку своїх вчинків, дій, думок; виявити свої слабкі сторони, які заважають подальшому руху і розвитку і спробувати їх змінити», – продовжив архієрей.

Ієрарх УПЦ звернув увагу, що свято Преображення Господнього, що випадає на Успенський піст, нагадує про важливість смирення перед волею Божою і готовності долати всі труднощі, проходити все уготоване нам без нарікання, з вдячністю.

«На жаль, це свято у деяких асоціюється лише з освяченням плодів і до духовності не має ніякого відношення. Шкода, що люди ігнорують можливість стати ближче до Бога, присунутися до світла, вийти з темряви невіри і своїх пристрастей. Неправильним проходженням святкових днів люди тільки посилюють свої гріхи і множать згубні звички», – сказав митрополит.

Він також звернув увагу на поширену помилкову думку, що піст – нав’язане ззовні обмеження.

«Піст – це добровільний і усвідомлений крок. Це бажання душі бути ближче до Бога, бажання уподібнитися Йому. І обмеження в їжі – спроба навчитися не витрачати час і не розсіювати увагу на земні насолоди, які є другорядними в нашому житті, а зосередитися на головному і насущний – на особистих стосунках з Богом. Саме в цьому сенс будь-якого посту, та й самого християнства», – пояснив архієрей.

Керуючий справами УПЦ зазначив, що християнство – це можливість стати новою людиною у Христі, це початок нового життя в Ньому, і піст – одна з форм досягнення цієї мети.

«Наша віра і церковні Таїнства з’єднують нас з Христом, і Він входить в наше життя, освячуючи його. Все хороше, що є в нашому житті, виходить від Бога, що мешкає в нас. Жити з Христом не означає просто думати про Нього, це означає, що Він починає діяти в нашому житті, діяти через нас. Християнство – це особистий вибір кожного з нас віддати своє життя Богу, як колись Він віддав Своє життя за нас», – уклав митрополит Антоній.

Джерело

Вас може зацікавити

Чому важливо прощати?

Редактор Головний

Священник Волинської єпархії УПЦ взяв участь у концерті-аукціоні заради діток з вадами мовлення

Редактор Головний

У Волинській духовній семінарії молитовно розпочали новий навчальний рік. ФОТО

Редактор Головний