12.9 C
Lutsk
П’ятниця, 26 Квітень, 2024
Запитання священнику

Чи потрібно вдягати хустку, коли молишся вдома?

Мені 19 років, в храм ходжу недавно. Бабуся кілька разів робила мені зауваження, щоб я вдягала хустку при читанні вдома ранкових і вечірніх молитов. Це так необхідно?

Віталіна Жидченко

Відповідає протоієрей Діонісій Буренко:

– Ваша бабуся має цілковиту рацію – при здійсненні молитов жінкам потрібно покривати голову. Молиться жінка в церкві, де багато людей, або одна в своїй кімнаті – вона завжди на очах у Бога.

Православна Церква засновує носіння хустки на посланні апостола Павла (1 Кор. 11, 4-10): «Будь-яка жінка, що молиться чи пророкує з непокритою головою, соромить свою голову, бо це те саме, як якщо б вона поголена… Тому жінка повинна мати на голові знак влади над нею, заради Анголів». Апостол стверджує, що хустка служить символом слухняності дружини чоловіку і знаком для ангелів.

Бог визначив чоловікові бути главою сім’ї і бути покриттям дружини, а жінці дав роль помічниці, тобто бути покритою чоловіком. Тобто, за правилом апостола Павла, тільки заміжні жінки повинні покривати голову під час молитви. Але в Україні, споконвіку, традиційно заміжні жінки, дівчата «на видання» і навіть маленькі дівчатка ходять до храму в головному уборі. Тому що в Православній Церкві є благочестива традиція – жіночій статі носити хустку за прикладом Пресвятої Богородиці, яка, залишаючись Дівою, покривала свою голову на знак покори.

Наші предки з великою повагою надягали хустку перед молитвою – а як же бути перед іконами «простоволосою»? Невже ми стали розумнішими наших предків, навіщо ж щось міняти?

Зовнішній вигляд налаштовує людину на певний лад. І дуже добре, що для молитви і відвідування храму у нас є в одязі певний дрес-код. Це дисциплінує нас і допомагає духовно налаштуватися. Тому слід на молитві бути з покритою головою, адже апостол Павло згадував саме жінку, яка молиться, без уточнення, знаходиться вона в церкві або вдома.

Джерело 

Вас може зацікавити

Чому вівтарі в храмах звернені на схід?

Редактор Головний

Якщо пропустив пісний день, чи можна попоститися в інший?

Редактор Головний

Чи можна підходити до чаші без натільного хреста?

Редактор Головний