5.1 C
Lutsk
Субота, 20 Квітень, 2024
Публікації

Чому Святий Миколай є одним із найбільш шанованих святих у світі

Ім’я “Миколай” перекладається з грецької як “переможець народів”. Це ім’я стало для святого пророчим. Майже всі народи світу шанують Святителя Миколая.

Західноєвропейський та американський “Санта-Клаус” – дещо трансформований та спрощений образ святого Миколая. Символ мішечка з подарунками, який він носить за плечима, взятий з його житія. Святий врятував від зубожіння та морального падіння отця та трьох доньок тим, що приносив їм вночі, щоб ніхто не бачив, мішечки з золотом та кидав у вікно. До речі, радянський Дід Мороз – це також образ Чудотворця Мирлікійського. Комуністи поставити перед собою завдання в атеїстичній гарячці викоренити традицію шанування святого Миколая зимою, коли діти особливо чекають від нього подарунків. Але нічого свого вигадати не змогли і, що називається, під копірку-трафарет перенесли образ Святителя, давши своєму новорічному символу тільки інше ім’я – Дід Мороз.

Примітним є і те, що різні народи світу (навіть нехристиянські!) дуже шанують святого Миколая Чудотворця. Так, наприклад, дослідники Сибіру нерідко знаходили у чумах та ярангах північних язичницьких народів іконочки Святителя. Корінні сибіряки стверджували, що святий їм дуже допомагає: закликаючи його ім’я – відразу відчуваєш допомогу. Вони називали Миколая “добрий старик”.

Також відомі факти, коли турки-мусульмани (у яких суворо заборонене іконошанування) на своїх галерах тримали ікони Святителя Миколая Чудотворця, тому що він неодноразово рятував їх від бід та небезпек під час морських подорожей.

Чим же переміг святий Миколай народи? Своєю любов’ю.

Це один із найбільш швидких святих, який приходить людині, що потрапила у біду, на допомогу. Багато прижиттєвих справ милосердя, чудес та зцілень, звершених в ім’я любові. Маса посмертних благодатних справ, якими він допомагав та продовжує допомагати людям. Напевно, із прижиттєвих та посмертних чудес Святителя Миколая можна скласти багатотомний збірник.

Тому, дорогі браття та сестри, будемо молитися цьому великому угоднику Божому, і він неодмінно прийде до нас на допомогу.

Окрім того, звичайно ж, хотілося б звернути увагу і на те, що святий Миколай – приклад для наслідування. Якщо ми так само, не шкодуючи себе, будемо любити своїх ближніх (а це всі люди на планеті Земля), якщо ми поспішимо робити справи милосердя, то ми також станемо переможцями народів. Адже дарити набагато блаженніше, аніж приймати.

Бог – це любов. І, напевно, головною справою кожної людини є справа любові, тобто своє життя треба побудувати так, щоб  і через нас виливалася Господня любов у світ – на інших людей. Виливаючись у думках, почуттях, вчинках. Жертовно. Адже любов завжди жертовна. Дар для того, щоб дарувати. І тоді людина, яка живе ось таким чином, воістину стає сином та дочкою Всевишнього. Вона уже тут, на грішній землі, відчуває вищу радість райського блаженства, яка, за своєю суттю, і полягає у тому, щоб жити заради Бога та заради інших людей.

“Ісус сказав йому: возлюби Господа Бога твого всім серцем твоїм та всією душею твоєю і всім розумінням твоїм: це є перша та найбільша заповідь; друга же подібна їй: возлюби ближнього твого, як самого себе; на цих двох заповідях затверджується весь закон та пророки” (Мф. 22:37-40).

У цьому полягає головний секрет популярності святого Миколая.

Будемо ж і ми, дорогі браття та сестри, іти цим царственим шляхом любові. Станемо гідними учнями Святителя Миколая. Адже, запустивши у світ бумеранг любові та добра, ми неодмінно отримаємо його назад. Тому що найбільше щастя людини – це Божий мир у серці та любові до тебе, яку ти бачиш в очах ближнього.

Святителю отче Миколає, моли Бога за нас!

Ієрей Андрій Чиженко

Переклад з рос. Любові Максимчук 

Джерело

Вас може зацікавити

ЩО ТАКЕ СОВІСТЬ ТА ЯК НАВЧИТИСЯ ЧУТИ ЇЇ ГОЛОС

Редактор Головний

Багато хто каже, що віри достатньо для спасіння, чи праві вони?

Редактор Головний

Духовні поради про те, як нести свій життєвий хрест

Редактор Головний