19 C
Lutsk
Четвер, 2 Травень, 2024
Всі новини Основи православ'я Публікації

Чому перед початком Великого посту Церква згадує Адамове вигнання з раю

Остання неділя перед початком Великого посту іменується Церквою Неділею про Адамове вигнання або сиропусною.

Сиропусна вона називається тому, що саме цього дня закінчується вживання в їжу молочних продуктів. Також цю неділю ще називають Прощеною через те, що у цей день на вечірній службі відбувається особливий Чин прощення.

Цієї неділі Церква згадує страшну трагедію, яка відбулася з людством на зорі його існування – вигнання Адама і Єви з Раю. У піснеспіві за всеношною співається про те, як сидів Адам напроти Раю і оплакував своє гріхопадіння. Древнє християнське передання оповідає нам про те, що Адам, по вигнанні з Раю, ридав безперервно шістсот років, перш ніж заспокоїлася совість його й отримав він свідчення від Бога, що гріх його пробачений. Адам, звичайно, плакав не тільки про себе самого, а й про численне своє потомство, серед яких і ми з вами.

У цей недільний день Церква символічно ставить нас перед воротами Раю, згадуючи день, коли перші люди були вигнані з саду Едемського. Втративши Рай, вони пізнали й знищення людської природи, тому що після їх гріхопадіння все було порушено.

Церква наша ставить сьогодні нас ніби перед дверима раю, щоб ми зрозуміли, що знаходимося на землі грішній, і не тому що її Бог такою створив, а тому, що людина її такою зробила. Ми повинні не забувати, що ми не в Царстві Божому, а тут, на землі, де немає сенсу чекати ні світлого майбутнього, ні Раю – його тут немає. І ми, як і Адам, плачемо за Раєм, за Царством Небесним, щоб у цьому стані плачу увійти у Великий піст.

Цього воскресного дня Свята Церква, як в читаннях Святого Письма, так і в молитвах й піснеспівах, роз’яснює віруючим у чому полягає справжній піст та покаяння. На Літургії читається Євангеліє з частиною з Нагірної Проповіді, де йдеться про прощення образ ближнім, без чого ми не можемо отримати прощення гріхів від Отця Небесного.

Згідно з цим Євангельським читанням після вечірні здійснюється особливий Чин прощення, під час якого священнослужителі та миряни просять один у одного прощення образ, щоб, примирившись з усіма ближніми, вступити з чистою совістю у Великий піст. Ввечері цього дня – заговини на Великий піст.

Джерело

Вас може зацікавити

5 травня 2022 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Що таке епітимія?

Редактор Головний

Наш піст буде даремним, якщо окрім обмежень у їжі, він буде без добрих справ та допомоги ближнім

Редактор Головний