12.9 C
Lutsk
П’ятниця, 26 Квітень, 2024
Всі новини УПЦ

Бог дає людині те, чого вона шукає на землі і не може знайти, – Митрополит Онуфрій

Під час проповіді у Неділю 12-ту після П’ятидесятниці Блаженніший Митрополит Онуфрій розтлумачив євангельську історію про багатого юнака та пояснив пастві, як досягнути справжнього, вічного багатства, яке приносить щастя людині.
У своєму слові Предстоятель підкреслив, що людина, яка виконує Божественний закон, робить себе здатною вмістити у собі дар вічного життя. Разом із тим Блаженніший владика зазначив, що виконання людиною Божественного закону не робить Бога боржником людини.

«Бог нікому нічим ніколи не зобов’язаний. Виконуючи заповіді Божі, людина готує себе до прийняття дару вічного життя. Вічне життя — це особливий дар благодаті Святого Духа. Господь, звичайно, хоче дати цей дар будь-якій людині, але вмістити його в собі може лише той, хто намагається виконувати Божественні заповіді», — сказав Архіпастир.

З цієї причини, за словами Першосвятителя, Господь у відповідь на питання учнів, кому ж можна спастися, відповів, що людині це не можливо, оскільки ніхто не може зробити Бога своїм боржником.

Також Блаженніший Митрополит Онуфрій звернув увагу на слова Спасителя про те, що зручніше верблюду пройти крізь вушко голки, ніж спастися багатому.

«Багатство – це дуже важкий хрест», — наголосив Предстоятель.

Блаженніший владика пояснив, що коли хтось отримує великий статок, то у нього «з’являється стільки турбот, стільки піклування про багатство, що людина забуває, що треба виконувати Божественні закони, і вона уже починає служити багатству. А якщо людина служить багатству як мамоні, як божеству, то вона грішить проти Бога і не може бути спасенною».

«Але все ж багатий може спастися», — сказав Архіпастир.

Першосвятитель навів приклади людей, які за життя, хоч і були багатими, проте досягли високого ступеня святості: «Пророк Давид був царем, був багатою людиною. Святий князь Володимир був багатою людиною. І було багато інших тих, хто володів майном, проте вони вміли правильно поставити себе по відношенню до багатства, вони багатство ніколи не робили для себе божеством, вони завжди служили Богу, а багатство для них було даром Божим, який вони використовували для своєї користі та для користі інших».

Його Блаженство побажав усім будувати своє життя на Божественних священних законах, які роблять людину здатною прийняти найбільше багатство – багатство блаженного вічного життя.

«На землі люди збирають багатство для того, щоб зробити себе щасливими – і цього, як правило, не досягають. А Бог, коли людина виконує Божественні закони, дає людині таке багатство, якого ми всі шукаємо, для якого ми створені і яке не має тління, воно вічне – багатство, яке Господь приготував на Небі у Христі Іісусі, Господі нашому», – сказав у підсумку Митрополит Онуфрій.

Вас може зацікавити

Напередодні Прощеної неділі керуючий єпархією очолив всенічне бдіння у кафедральному соборі

Редактор Головний

Єпископ Афанасій очолив всенічну напередодні дня пам’яті свт. Миколая у Свято-Покровському храмі Луцька

Редактор Головний

Війна – це великий гріх перед Богом, – Блаженніший Митрополит Онуфрій

Редактор Головний