7.8 C
Lutsk
Четвер, 18 Квітень, 2024
Відео Проповіді

Без Бога душа людини не може знайти собі місця, – Предстоятель. ВІДЕО

І багатство, і здоров’я — тлінні, вічний тільки Бог, Який нас створив по Своєму Образу і по подобі й хоче, щоб ми були причасниками вічного життя і блаженства, яке людина може знайти тільки в Ньому. 

Про це Блаженніший Митрополит Онуфрій сказав у своїй недільній проповіді в Києво-Печерській Лаврі 28 червня 2020 року, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словом Архіпастиря, саме у сьогоднішньому зачалі Євангелія (Мф., VI, 22-33) Господь дає відповідь на головне запитання, яке завжди турбувало людство: як ставитися до багатства.

«Якщо людина мамону ставить на перше місце, а Бога на друге, то така людина, хоча вона може бути багатою, але буде нещасливою. Тому що щастя приносить людині не багатство, а Бог», — сказав він.

Предстоятель пояснив, що скарби цього світу і навіть здоров’я без Бога не можуть принести щастя людині, тому що — тлінні.

«І здоров’я минає, і багатство проходить, залишається тільки Вічний Бог, який нас створив по Своєму Образу і по подобі й хоче, щоб ми були причасниками вічного життя і блаженства, яке людина може знайти тільки в Бога, — підкреслив Блаженніший владика. — Його (вічного життя – ред.) ніде більше немає і душа людини прагне цього, навіть тієї людини, яка не визнає Бога…»

Його Блаженство розповів, що душа людини не може знайти собі місця до тих пір, поки не знайде Бога.

«Людина, якщо не знайшла Бога, або не шукає Його — нещасна, і душа її скорбить, душа її не знаходить місця. Люди часто не розуміють у чому причина: “Чому я не можу заспокоїтись, чому мене носить з одного місця в інше, і я весь час незадоволений? – прийду, тут мені недобре, мені здається, що буде добре там. Я пішов туди — мені там не добре, мені здається, що мені буде добре тут…” Так людину відсутність благодаті Божої в душі робить неспокійною. Священне Писання каже: “несть мира в костех моих од лица грех моих” (Пс. 37:4). Для того, щоб знайти мир, треба приєднатися до Джерела миру. Таким Джерелом є Бог».

Тому, за словом Митрополита Онуфрія, «перше завдання, вище над усіма завданнями — пошук людиною Бога. Шукати правду Божу, зрозуміти правду Божу, яка людині показує правильну дорогу до Царства Небесного. А потім вже, якщо це ми на першому місці маємо, то ми можемо і трудитися, повинні трудитися, для того, щоб мати їжу, що пити, одяг…»

Після виконання першого завдання, підсумував Предстоятель, все інше не вимагатиме надзусиль від людини, воно буде «додаватися нам» (Мф., VI, 33).

Вас може зацікавити

Проповідь у день пам’яті апостола і євангеліста Луки

Редактор Головний

Проповідь у день вшанування ікони Божої Матері іменованої “Всецариця”

Редактор Головний

Пасхальне привітання Блаженнішого Митрополита Онуфрія. ВІДЕО

Редактор Головний