14.4 C
Lutsk
П’ятниця, 26 Квітень, 2024
Основи православ'я Творіння святих отців

Як звершувати молитву – поради свт. Феофана Затворника

Налаштувавшись внутрішньо, стань перед іконами, перехрестись, поклонись і починай молитву.

Читай не швидко, проникай у кожне слово, думку всякого слова доведи до серця, супроводжуючи це поклонами і хресним знаменням. У цьому всі справи приємні для Бога.

– Проникай у кожне слово і думку всякого слова доведи до свого серця, тобто:  розумій, що читаєш, а зрозуміле відчувай серцем.

Читаєш «очисти мене від всякої скверни», то відчуй скверну свою, забажай чистоти і з повною надією проси її у Господа. Читаєш: «нехай буде воля Твоя», – і у серці своєму будь готовий спокійно зустріти все, що Господь пошле тобі. Читаєш: «і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим», – і у душі своїй пробач усім все, і таким чином проси собі прощення в Бога. Якщо так діятимеш на кожен стих молитви твоєї, то в тебе буде належна молитва.

Щоб успішніше звершувати свою молитву саме таким чином, ось що потрібно тобі:

  • Перше, май собі молитовне правило – невелике, щоб при своїх буденних справах ти міг виконувати його, не поспішаючи;
  • Друге, у вільний час вчитуйся в молитви твого правила,  зрозумій кожне слово молитви та відчуй його, щоб наперед знати, що при якому слові повинно бути у тебе на душі та в серці, щоб під час молитви легко було тобі розуміти та відчувати.
  • Третє, якщо твоя думка під час молитви буде відволікатися на інші предмети, приклади усіх зусиль, щоб зберегти увагу та повернути думку свою до молитви; знову відбігає, знову поверни. Повторюй читання до тих пір, поки кожне слово молитви не прочитаєш із повним його розумінням. Цим приборкаєш думку свою від розсіяності у молитві.
  • Четверте, якщо якесь слово молитви сильно западе тобі у душу, зупинись на ньому та не читай далі, побудь на цьому місці з увагою, накорми ним душу свою, чи тими помислами, які воно буде породжувати. Не руйнуй цього стану, допоки воно саме не пройде. Це знак того, що дух молитви починає проникати в тебе, а стан цей – найбільш надійний засіб до виховання та укріплення у нас молитовного духу .

Святитель Феофан

Раніше ми писали, Як підготуватись до молитви

Вас може зацікавити

10 цитат Святих Отців про те, чому слід виконувати заповіді Божі

Редактор Головний

Любов не ранить, – архім. Андрій (Конанос)

Редактор Головний

Прп. Амвросій оптинський про сумніви і про те, як з ними боротися

Редактор Головний