4.7 C
Lutsk
Субота, 20 Квітень, 2024
Всі новини Основи православ'я

Як правильно зустріти день Успіння Богородиці?

Добігає кінця Успенський піст — і ми повинні бути особливо уважні до своєї душі.

Про сенс посту і свята Успіння Богородиці та про те, чому в Євангеліях мало йдеться про Божу Матір — розмірковує клірик Горлівської єпархії протоієрей Сергій Фоменко. 

«Господи, чому ми постимось, а Ти не бачиш?»

Яких треба прикласти зусиль, щоб Господь побачив наш піст та почув нас? По-перше, треба розуміти, що таке істинний піст. Буває, людям ставиш питання: у чому ж полягає його сутність, а у відповідь чуєш: «Не їсти м’ясо!» Але це помилково! Піст – це зовсім інше. Необхідно тримати піст для своєї душі, не пускати туди злих помислів, заздрісні, користолюбні думки, не виношувати підступні ідеї. Саме таким є справжній піст, він покликаний відгороджувати нас від звершення гріхів у ділах та помислах. А скоромна їжа, знаєте, це другорядний момент, який тримає людину у стані немочі. Адже Господь як сказав? «У немочі вашій – сила моя!»

Щоб господь нас почув, треба дійсно тримати піст, не впускаючи в душу брудні, непотрібні думки. Тоді і молитва буде чистою, Богу, богородиці та святим угодникам угодною.

Чому нам пропонується двотижневий Успенський піст? Тому що Божа Матір теж все життя перебувала у пості, Вона була “не праздна”. У земному бутті вона не мала таких речей, які є в нас. Пречиста Діва Марія вела зовсім інший спосіб життя. Ми на знак Її шанування намагаємося хоча б два тижні прожити Її життям, теж постимося до дня Успіння Божої Матері.

Чому Успіння Богородиці – свято?

Смерть ми не святкуємо. Смерть – це двері, через які людина входить в інший світ. У Божої Матері було Успіння, що означає “заснути”, вона просто “яко заснула”. А після, коли прийшов апостол Фома попрощатися з Богородицею, то на одрі Її не було, тому що Вона була вознеслася на Небо. Тобто про смерть Божої Матері тут не говориться, мова йде про Її Успіння.

Ікона «Успіння Пресвятої Богородиці»

Щодо православних християн ми ж не говоримо «помер», а називаємо відійшовшого у світ інший покійним. тобто настав перехід із земного життя, подібний сну. А смерть в християнстві – це пекло. Тому успіння ні в якому разі не пов’язане зі смертю.  

Просто побутує така думка від незнання слов’янської мови, коли одне і теж слово може мати зовсім інше значення. Успіння, хотів би ще раз підкреслити – “яко сон”.

Божа Матір занурилася у сон, і апостоли бачили, що Господь Пресвітлу душу Її забрав. А коли хоронили Богородицю, і вся процесія йшла на кладовище, щоб звершили відповідні обряди, один безумний намагався перевернути гроб з тілом Божої Матері, але Ангел відсік йому руки. Після покаяння руки цього безумця знову приросли. Незадовго після цього богодухновенні апостоли побачили Царицю Богородицю, яка спускалася з неба зі світозарними Ангелами. Ось про що нам розповідає Святе Писання.

У кожному храмі звершується святкова церковна служба, потім звершується чин погребіння Божої Матері. Ми згадуємо про те, як апостоли несли хоронити тіло Пречистої Богородиці, в честь Її погребіння пройде хресний хід навколо храму. Так буде відбуватися у кожному храмі, оскільки Устав Церкви один для всіх. Деякі відмінності можуть бути, наприклад, у зовнішньому вигляді прихожан: скажімо, в одязі жінок буде помітним переважання голубого небесного кольору.

Чин погребіння Плащаниці Божої Матері в Богоявленському кафедральному соборі Горлівки

Наскільки люди відійшли від правильного розуміння посту?

Загалом, Успенський піст починається з виносу Хреста Господнього, посередині храму кладеться Хрест, і служба нерозривно пов’язана з Хрестом – тобто згадуються хресні страждання Христа. Цей піст асоціюється також зі співпереживаннями хресних мук, які Христос переніс під час останніх днів Свого земного життя. Але на Успенський під припадає ще і свято Преображення, що має відношення взагалі до Великої Пасхи!

у цей час, ще раз повторюся, ми повинні бути на посту своєї душі. тобто прагнути не допускати гріхів, як не донескала їх божа матір. А наслідуючи образ Пречистої Богородиці, ми також постимося хоча б два тижні. 

Я не можу виступати у ролі судді, адже самі знаєте, як сказано: «Не судіть, і не будете судимі». Але повинен зауважити ось що. Буває, зустрічаючись з простими людьми, я дивуюсь тому, який вони тримають піст. Мені залишається тільки рівнятися на них. Здавалося б, подивишся зі сторони – звичайні та прості люди. Але вони Біблію, молитви читають (читають душею і серцем, а не просто вичитують), добросовісно працюють, сусідам допомагають, ладнають між собою. Вони – проти сварок, тому що не хочуть впускати у душу нечисте. Але коли іншим разом вмикаєш телевізор, на екрані бачиш іншу картину, зовсім інших людей. Але ми не маємо права їх засуджувати, за них теж треба молитися. Адже щира та сердечна молитва – невід’ємна частина посту.

Чому у Євангеліях мало де йдеться про Божу Матір?

Євангеліє – це Блага Вість про пришестя у світ Іісуса Христа, Сина Божого, про Його земне життя, хресні страждання, погребіння, Воскресіння та Вознесіння. А Божа Матір ближче всіх до Господа. Ми звертаємося до Неї за допомогою, просячи вмолити Сина Свого, Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа і тій чи іншій ситуації. Про Пресвяту Богородиці існують окремі книги, де детально описуюється Її земне життя. Тобто Матір Божа нічим не обділена, Вона – учасниця пришестя Христа та подій, які сталися опісля.

згадайте, як у євангелії написано: «Коли  Пречиста Діва Марія відвідала свою родичку єлизавету, і вони бесідували, то єлизавета вигукнула: “матір господа мого прийшла до мене!”»

Ось це найвеличніше, що можна написати в євангелії про пречисту богородицю. І тут немає чого добавити чи забрати. 

Гробниця Божої Матері

Як правильно зустріти день Успіння?

За церковним уставом. Тобто прийти до храму на службу, заздалегідь підготувавшись до Причастя. Адже Причастя Святих Христових Тайн – це зрима, реальна участь у трапезі Господній.

Господь рукою священника причащає кожного у день успіння божої матері. Це велике свято для людини, коли найголовніше – літургія та причастя.

А після повернення додому у кожної сім’ї є свої традиції, тут на столі можуть бути всеможливі страви. Можна випити і вина, але не забувайте – все добре в міру!

Переклад Любові Максимчук

liman.in.ua

Вас може зацікавити

Чому важливо відвідувати всенічні бдіння?

Редактор Головний

З травня вважався безвісти зниклим: у селі Щитинь клірики Волинської єпархії відспівали Захисника України

Редактор Головний

Для чого людині потрібна віра в Бога? – Предстоятель

Редактор Головний