8.5 C
Lutsk
П’ятниця, 29 Березень, 2024
Відео Всі новини УПЦ

«Слово Предстоятеля»: Про Хрещення і допомогу свт. Миколая

17 липня 2021 року в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов дев’ятнадцятий випуск нового сезону щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звертається з духовною настановою до глядачів. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Предстоятель нагадав про допомогу всім людям святителя Миколая. «Тим, хто вірить у Бога, він допомагає зміцнити віру. Тим, хто має неправильну віру, він допомагає отримати правильну віру, а тим, хто її не має, увірувати в Бога», – зазначив він.

За словами Його Блаженства, один місіонер, який служив на Чукотському півострові, помітив таке дивовижне шанування свт. Миколая. Йому доводилося спілкуватися з місцевими жителями Чукотки, а вони були язичниками. Якось він побачив у них куточок зі статуетками їхніх божків, а серед них – ікону свят. Миколая. «Місіонер дуже здивувався та спитав, чи знають вони, хто це зображений на іконі. А вони відповіли: “Знаємо, це – св. Миколай, він нам допомагає. Коли біда на морі або якесь інше лихо, ми до нього звертаємося, він нам допомагає”», – додав владика.

Також Блаженніший владика пригадав диво допомоги свт. Миколая, що сталося десь 50 років тому.

Як розповів Архіпастир, до церкви прийшов дуже схвильований чоловік і сказав, що хоче терміново хреститися. Священик сказав йому, що для того, щоб хреститися, треба знати основи віри християнської. «”Ти це знаєш?” – “Ні, я потім вивчу, хрестіть мене сьогодні”. – “Але чому ти так поспішаєш? Що сталося?”. Цей чоловык розповів таку історію, – продовжив оповідати владика. – Як виявилося, чоловік працював монтажником і впав з високої вишки. Але коли летів, то зачепився за стержень одягом і на мить повис. Чує він, що одежа під вагою тіла починає рватися, а значить – він полетить вниз, і там його чекає смерть. Що було в душі чоловіка, невідомо. Але тут з’явився світлий муж і врятував від смерті».

На певний час чоловік забув про це дивовижне спасіння. Але коли йому вже треба було повертатися з відрядження додому, то згадав, що він не хрещений. Тому й пішов терміново до храму охреститися, бо в його місті церкви не було.

«Священик сказав чоловікові: “Звідки ти знаєш, що то святий був?” – “Він зі мною розмовляв…” Тоді священик повів його до ікон. Коли чоловік побачив ікону свт. Миколая, то сказав: “Оцей святий мене врятував від смерті”. Священик охрестив його, і цей чоловік радісний поїхав у свій дім. Таке диво створив свт. Миколай у наші часи», – завершив історію Предстоятель.

Насамкінець Блаженніший Митрополит Онуфрій побажав усім християнам жити згідно Православної віри, яку ми прийняли у Хрещенні, та своїм життям творити волю Божу. А тим, хто ще не охрестився, побажав прийняти Таїнство Хрещення і жити за заповідями. «Не чекайте, поки будете падати з вишки – треба хреститися сьогодні. Тому що для тієї людини, яка приймає хрещення во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа, відкриваються двері Раю – того місця, заради якого Господь створив людину і де людина знаходить і мир, і спокій, і блаженство», – підсумував він.

Вас може зацікавити

23 січня – Святителя Феофана, затворника Вишенського

Редактор Головний

3 лютого 2024 року – календар з повчанням

Редактор Головний

23 листопада 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний