12.9 C
Lutsk
П’ятниця, 26 Квітень, 2024
Всі новини Проповіді

Приймаючи віру в безсмертя душі, людина приймає і те, що кожне її слово та діло піде з нею разом у вічність

Дорогі браття і сестри!

Лазарева субота — це субота шостого тижня Великого посту. У цей день ми згадуємо диво воскресіння праведного Лазаря.

Незадовго до Своїх хресних страждань Господь здійснив одне з найдивовижніших чудес. Перебуваючи по той бік Іордану, Господь почув сумну звістку про тяжку хворобу Свого друга Лазаря, рідного брата Марфи та Марії. Господь любив цю сім’ю і глибоко засмутився від цієї звістки.

Ось як описує цю подію євангеліст Іоанн Богослов: «Коли ж почув, що він (тобто Лазар) хворий, то пробув два дні на тому місці, де знаходився. Після цього сказав учням: підемо знову до Іудеї. «… Лазар помер; і радію за вас, що Я не був там, щоб ви увірували» (Ін. 11, 6–7, 14–15).

Прийшовши, Ісус дізнався, що Лазар уже чотири дні у труні. Тоді Господь наказав відвалити камінь, яким був завалений вхід до печерної могили, і, звівши очі до неба і віддавши хвалу Богу, голосно сказав: «Лазарю! Іди геть!» І вийшов померлий, оповитий пеленами похоронними. «Тоді багато з іудеїв, які прийшли до Марії і бачили, що сотворив Ісус, увірували в Нього. А деякі з них пішли до фарисеїв і сказали їм, що зробив Ісус» (Ін. 11, 45–46).

Залишилося зовсім мало часу до страждань, приниження та смерті Спасителя, тому явління Божої сили в чудесному воскресінні Лазаря, як і славне Преображення на горі Фавор, було покликане допомогти учням зберегти віру під час страшних днів страждань Господніх, які вже наближалися. Ставши свідками цього дива, апостоли повинні були зрозуміти, що сходження Божого Сина на Голгофу, Його муки і смерть були добровільними.

Воскресіння Лазаря — один із найсильніших і хвилюючих моментів євангельської історії. Здається, що ще треба, щоб увірувати в Божественну всемогутність Христа Спасителя, Який повернув до життя покійника, з явними і видимими всіма ознаками розпаду його фізичного тіла?!

А реакція очевидців чуда воістину дивна: дехто повірив, як свідчить євангеліст Іоанн, але інші «пішли до фарисеїв і сказали їм, що зробив Ісус» (Ін. 11, 46).

Цей євангельський текст знову повертає нас до роздумів про те, що таке віра. Чому одні вірять, а інші ні? Чому всі ті, що стояли біля входу в печеру, де був похований Лазар, бачили чудо його воскресіння, але розділилися між собою на віруючих та невіруючих?

Важко відповісти на ці запитання. Віра – це дар Божий, і він подається всім людям без винятку. Але одні можуть сприйняти його, а інші ні. Постає закономірне питання: чому? Відповідь проста: тому що існують певні моральні умови сприйняття людиною віри в Бога.

Звичайно, увірувати може і великий грішник, якщо він здатний прислухатися до голосу своєї совісті. Подібно як митар з притчі Господньої, який бачить свої гріхи і кається в них, не шукаючи самовиправдання.

За земного життя Спасителя не всі повірили у воскресіння Лазаря. Не всі вірять у це велике диво і сьогодні.

Віра у загальне воскресіння, яку дарує нам Христос Спаситель, робить вчинки кожного з нас досягненням вічності. Добро, яке ми робимо, не зникає, так само не зникає нікуди і те зло, яке ми робимо ближньому.

Приймаючи віру в безсмертя душі, у життя після смерті фізичного тіла і в загальне воскресіння, людина приймає і те, що кожне її слово, кожне її діло піде з нею разом у вічність.
Віра у загальне воскресіння допомагає нам залишатися людьми, зберігати і примножувати найкращі якості нашої душі. Амінь.

Ієрей Іван Полюхович,
настоятель Свято – Успенського храму
с. Дідовичі.
(Ківерцівське благочиння)

Вас може зацікавити

До Страшного суду ми ще маємо час виправити себе та покаятися, – архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл

Редактор Головний

Проповідь у неділю про блудного сина

Редактор Головний

Керуючий єпархією привітав сестер та прихожан Михнівської обителі з Різдвяними святами. ФОТО

Редактор Головний