18.3 C
Lutsk
Неділя, 8 Вересень, 2024
Всі новини Проповіді Публікації

Проповідь у неділю Всіх Святих

В ім’я Отця і Сина та Святого Духа!

Дорогі во Христі браття і сестри! На завершення всіх великих свят: Світлого Христового Воскресіння, славного Вознесіння Господнього, Зішестя Святого Духа на Апостолів Православна Церква святкує  сьогодні пам’ять Усіх Святих, котрі від віку благоугодили Господу.

Тріумфують нині на Небесах свою перемогу над гріхом та злом. Це як би первістки людства, викуплені Пречистою Кров’ю Христовою та оновлені благодаттю Святого Духа Божого. Це благословенні плоди страждань, хресної смерті, славного Воскресіння Господа нашого Ісуса Христа, зходження Святого Духа Божого та перебування Його в Церкві.

У числі святих, що нині прославляються Церквою, є люди всіх країн і часів, всякого звання і стану, чину, статі та віку, є багаті та бідні, знатні й незнатні, і всі вони жили на землі, як і ми та мали плоть і були немічні. Вони, подібно до нас, зачиналися і народжувалися в гріхах, відчували рух тілесних пристрастей і пожадливостей і зазнавали часто ще більших спокус, ніж ми. Однак вони, незважаючи ні на які спокуси, мужньо протистояли їм, не піддавалися злим поривам душі і тіла свого, охороняли себе від гріхів і пороків, процвітали в чеснотах і досягали високої моральної досконалості та порятунку.

Святим у справі спасіння допомагала та сама всемогутня благодать Божа, ті ж благодатні засоби, які даровані і нам. Бо з’явися благодать Божа спасенна всім людям (Тит. 2, 11), — каже святий апостол Павло. Святі люди так само, як і ми, виконували різні життєві справи і нерідко несли на собі тягар трудомістких службових обов’язків: церковних, цивільних, громадських, сімейних та багатьох інших.

Однак ці піклування не заглушили в них піклування про душу. Навпаки, турботою про це були пройняті всі їхні життєві справи. Тому багато різних клопотів і обов’язків не служили для них перешкодою для успіху в благочесті та досягненнія спасіння.

Один міський житель сказав колись преподобному Ніфонту: «Живучи у світі, неможливо врятуватися: якщо людина сама по собі благочестива, то інші вводять її в спокусу. Попри все, скільки переговорів! Одним здається, що чеснотні та благочестиві люди надто розумні, іншим не подобається не схожий на їхній спосіб життя, а це все для серця людського дуже небезпечне! Хто хоче бути досконалим, той має жити в монастирі або в пустелі».

Вислухавши це, Преподобний відповів: «Чадо, місце не врятує людину і не загубить; лише справи рятують і гублять. Немає допомоги ні від святого сану, ні від святого місця тому, хто не виконує Божих заповідей. Саул жив серед пишноти царської і загинув. Давид жив серед пишноти царської і прийняв вінець. Лот жив серед беззаконників содомлян і врятувався. А Іуда перебував у лику Апостолів і наслідував геєну.

Хто каже, що не можна врятуватися у світі з дружиною та дітьми, той лестить своє безумство та вади. Авраам мав дружину і дітей, рабів і рабинь і безліч багатства, однак це не перешкодило йому назватись другом Божим.

Скільки спаслося служителів Церкви і пустельно-любців! Скільки вельмож та воїнів! Скільки ремісників та землеробів! Скільки людей врятувалося серед галасливих столиць та безмовних пустель! Прочитайте житія святих і побачите імена угодників Божих. З іншого боку, в цих же санах і станах, у цих же місцях і в той же час загинуло безліч людей. Від царів до рабів є чада Царства Небесного і від царів до рабів є чада смерті.

Браття і сестри Церкви Христової! Не спокушате розуму свого: на кожному місці знаходиться спасіння Боже, якщо виконуєте волю Господа свого. Господь в обійми Свої приймає душу праведну і з престолу і від плуга, з вівтаря та з поля бою. Отже, чи живе хтось у світі, хто не зневірюється. То через покаяння, може знову наблизитися до Бога. Кожен нехай виконує чесноти свого звання, яке Бог поклав на нього і врятується.

Навпаки, якщо хтось і відійде в безмовну пустелю, але злі справи далеко від себе не відсторонить, той і в ній загине неминуче».

Так, дорогі браття і сестри, ви повинні твердо вірити, що життєві турботи і піклування не можуть стати перепоною для досягнення спасіння, якщо ми всім серцем будемо прагнути до нього і на кожному кроці свого життя шукатимемо його, за заповіддю Спасителя: Шукайте найперше Царства Божого та правди Його, і це все додасться вам (Мт. 6, 33). Запевняють нас у цьому святі, яких ми сьогодні вшановуємо. Бо, як зорі небесні сіяють на усі кінці землі і вказують шлях мандрівним, так і подвиги святих сяють і духовно просвітлюють і вказують шлях тим, хто хоче врятуватися.

Вони з любов’ю дивляться на нас і знають наше життя, чують наші молитви і охоче допомагають тим, хто до них звертається. В їхньому обличчі ми маємо небесних покровителів, і в цьому найбільша втіха і радість для нас. Помолимося їм і попросимо, щоб захистили нас від усякого зла і були путівниками на шляху до благочестивоого життя, щоб досягти нам вічного спасіння. Усі святі, моліть Бога за нас! Амінь.

Протоієрей Микола КРИВОРУЧКО,

Настоятель храму Почаївської ікони Божої Матері

с.Залаззя Любешівського благочиння

Вас може зацікавити

Хор Волинської єпархії взяв участь у ХХ ювілейному міжнародному фестивалі релігійної та паралітургічної пісні у Польщі

Редактор Головний

У день престольного свята митрополит Нафанаїл відвідав православну громаду с. Брониця

Редактор Головний

Архієпископ Нафанаїл привітав з Різдвом Христовим гониму громаду с. Нуйно. ФОТО

Редактор Головний