11.1 C
Lutsk
Четвер, 25 Квітень, 2024
Всі новини Проповіді

Проповідь у неділю 21-у після П’ятидесятниці

Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

Сьогодні ми чуємо через святе Євангеліє слова, які повинні торкнутися нашого розуму і серця. Господь наш Іісус Христос прийшов на землю для того, щоб спасти кожну людину, якою б вона не була грішною.

Одного разу, коли Він приплив до берега Гадаринської землі, до Нього на зустріч вийшов “один чоловік, одержимий бісами з давнього часу, і в одяг не вдягався, і в домі не жив, а в гробах” (Лк 8,27.). Не було спокою від нього і всім навколишнім жителям.

Господь Іісус Христос змилосердився над ним і запитав у бісів, які були у цьому чоловікові “як тебе звати” тобто кількість їх? Вони відповіли, що ім’я їх легіон. Легіон Римської Армії нараховував шість тисяч чоловік. Це означає, що Господь вигнав із біснуватого чоловіка шість тисяч злих духів. Яка ж це велика сила і які були великі страждання цієї людини!

Він жив в гробах, був нагий, його зв’язували ланцюгами, але він розривав їх. Велике стадо свиней від такої сили збурилося і потонуло в морі, тому що злі духи “просили Іісуса, щоб не повелів їм іти в безодню. Тут же на горі паслося велике стадо свиней: і біси просили Його,щоб дозволив їм увійти в них. І дозволив їм” (Лк.8, 31-32). А коли жителі цього міста “вийшли побачити, що сталось; і, прийшовши до Іісуса, знайшли чоловіка, з якого вийшли біси, одягненого і при своєму розумі, котрий сидів біля ніг Іісусових, і вжахнулися. І весь народ краю Гадаринського просив Його відійти від них, бо їх охопив великий страх. Він увійшов у човен і вернувся” (Лк.8.35,37). На відміну того, щоб радіти про зцілення біснуватого, вони просили Господа покинути їх.

Чому ж вони просили Його про це? Тому що їм було шкода своїх свиней. Люди були прив’язані до земного, свині давали дохід , а тут вони втратили свою наживу.

Через бажання мати більше земних благ і в нас виникають гріховні думки, і ми робимо погані вчинки, які суперечать закону Божому. Тоді злий дух починає володіти людиною, підкорює її волю і в наслідок чого вона падає у відчай, проявляє свою гордість, виправдовує себе будь-яким чином, або старається знайти когось крайнього у своїх гріхах. У таких випадках ми повинні бути мудрими, слідкувати за своїм життям, старатися не піддаватися злому, а просити у Бога допомоги, як і біснуватий хотів визволитися і просив про це у Господа.

Чоловік же, з котрого вийшли біси, благав Його, щоб бути з Ним. Але Іісус відпустив його, сказавши: вернись у дім твій і розкажи, що сотворив тобі Бог. Він пішов і проповідував по всьому місту, що сотворив йому Іісус“(Лк. 8,38-39.) Це нам показує, що в різних випадках і обставинах, можна отримати спасіння, тому що благодать Божа перебуває всюди, де б ми не були і де б ми не просили Його допомоги.

Отож, якщо ми байдужі до свого духовного життя і не звертаємось до Господа, Божої Матері і святих угодників, щоб заслужити собі спасіння і бути угодними Богу, то це наша вина, яку треба виправляти.

Тож давайте будемо просити Господа всім серцем, всією душею, щоб подібно до того, як Він зцілив біснуватого, визволив нас всіх від наших гріховних спокус. Щоб і ми були, як вчить Іісус Христос, кроткими, терпеливими, смиренними і хорошими християнами, які люблять Бога і ближніх своїх. Амінь.

протоієрей Віталій Теличко,

настоятель Свято-Георгіївського храму,

с. Залісся

(Камінь-Каширський благочинний округ)

Вас може зацікавити

2 вересня 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Клірики кафедрального собору передали допомогу для військових

Редактор Головний

24 серпня 2022 року – календар з повчанням

Редактор Головний