16.6 C
Lutsk
Субота, 27 Липень, 2024
Всі новини Проповіді

Проповідь у день Різдва Христового

“Рождество Твое, Христе Боже наш,

возсия мирови свет разума,

в нем бо звездам служащии,

звездою учахуся Тебе кланятися,

Солнцу правди, и Тебе ведети с высоты Востока.

Господи, слава Тебе!”

ХРИСТОС НАРОДИВСЯ – СЛАВІМО ЙОГО!

 Нині торжествують небеса і вся земля – «Слава в вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління» (Лк.2,14). Ця радість, яка переповнила невидимий світ, зійшла у видимий і наповнила усіх і все.

Христос стукає в наші серця, щоб ми їх відкрили, і Він залишився в них. Сьогоднішня подія для християн – це початок нового духовного життя. Христос – це любов, яка народилася і сяє всьому людству, як Віфлеємська зірка. Земне народження нашого Спасителя є початком нашого спасіння. Це вияв безмежної Божої любові, яку нині нам дарую Богомладенець. Господь народився не заради себе, не заради того, щоб показати свою владу чи слави, а заради нас, заради того, щоб спасти своє творіння, яке Він безмежно любить. Ця Любов нічого не вимагає і ні до чого не примушує, вона сповнює наші серця благодаттю.

Людина, яка перебуває в Христовій любові, є океаном добрих діл, чеснот, спокою і духовної радості. Ці відчуття цінніші за всі багатства і блага цього світу, вони не тлінні. Господь своїм народженням нам це показує. Богомладенець народився не в царських палатах, а в вертепі, в яслах на сіні. Спасителя не зустріли з почестями, а відвернулись від нього, хотіли вбити, тому він разом із земними батьками змушений був втікати в Єгипет.

Але всі ці події не затьмарили радість Різдва Господнього, яке дарувало нам життя вічне і відчуття Божої любові. Як каже апостол Павло: «Хто відлучить нас від любові Божої? Скорботи чи тіснота, гоніння чи голод, в“язниця чи меч?» (Рим. 8,35-39). Це питання ми повинні часто собі ставити у нашому земному житті. І даючи на нього відповідь, не забувати про Господа, його велику жертву за нас грішних, яка проклала нам стежку до небес, до життя вічного.

Нині, дорогі брати і сестри, як і кожного року, ми маємо зустрічати це свято з великою радістю і благоговінням. Радіючи Його приходові в світ, розчиняймо перед Спасителем двері своїх сердець й, прийнявши Христа, ніби три східні мудреці, складімо перед Ним свої дари – добро, любов та милосердя.

З вдячністю приходьмо до святого храму, прославляймо Різдво Господнє і дякуймо нашому Небесному Отцю за цей великий дар. Христос на землі! Возносімо Його!

 

             священник Олександр Ящук

             настоятель храму  Різдва Христового  с. Великий Курінь

Вас може зацікавити

11 травня 2022 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Кілька слів про священство

Редактор Головний

Напередодні неділі 13-ої після П’ятидесятниці архієпископ Нафанаїл очолив всенічну у кафедральному соборі. ФОТО

Редактор Головний