18.3 C
Lutsk
Неділя, 8 Вересень, 2024
Всі новини Проповіді Публікації

Проповідь у день пам’яті святої рівноапостольної княгині Ольги

Во ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Дорогі браття та сестри! Нині Свята Церква молитовно прославляє святу рівноапостольну княгиню Ольгу.

Зміст апостольського подвигу святої рівноапостольної розкрито у тексті її величання: «Величаємо тебе, як зорю ранішню, що в землі нашій засяяла, і світло віри Православної народу твоєму провістила».

Свята Ольга прославляла Христа не тільки словом, а своїм життям. Примітно, що й сама княгиня дізналася Бога не завдяки проповіді, а коли зрозуміла, що Бог є Промислитель та Подавач життя для кожного творіння на землі. Відомо, що Ольга вирушила до Константинополя, де прийняла хрещення, та вирішила жити за Законами Божими.

Багато людей у ​​її час прийняли хрещення. Церква називає її рівноапостольною, тому що вона виконувала такі ж праці, які несли святі апостоли, вона сповіщала людям про Христа, про вічне життя, про спасіння… Ми знаємо, що святий князь Володимир не прийняв хрещення за її часів. Але свята княгиня Ольга посіяла зерна благочестя, віри у його душі. І ті зерна були дуже плідними, адже весь наш народ був хрещений в ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа.

Незважаючи на своє високе становище, княгиня Ольга проповідувала людям Христа не насильницькими методами, як це часто бувало в історії, а власним життям. Її життя було сильною проповіддю. Тому що якщо життя людини розходиться з тим, що вона говорить, то її слова – «мідь, що дзвінить або кимвал що звучить» (1 Кор. 13:10). А якщо людина живе тим, що проповідує, то своїм життям набуває серця навіть тих людей, які далекі від Бога, які далекі від бажання стати на Божий шлях, тих людей, які словом не можуть бути підкорені.

Вона благала і просила Бога, щоб Господь не залишив Свій народ. Вона молилася за свого онука, якого Господь просвітив Хрещенням, а через нього весь наш народ. І сьогодні княгиня Ольга радіє за нас, радіє за свого онука, який прославлений за рівноапостольну працю. Завдяки їм ми можемо зараз жити в Дусі Святому, Який здатний змінити всякого грішника, яким би кам’яним не було його серце.

Минуло понад тисячу років, як свята Ольга відійшла до Господа, але вона залишається молитовницею за Святу Русь, вона багатьох привела до Христа, вона воцерковила нас з вами, вона дала нам можливість жити у світлі Христової віри. Вона явила приклад вірності та відданості Божої волі.

Будемо ж, брати і сестри, молитися і просити, щоб Всемилостивий Господь почув молитви святої рівноапостольної княгині Ольги які ми  возносимо, щоб дарував мир нашій землі і продовжив роки нашого життя для покаяння, щоб успадкувати всім нам вічне спасіння!

Свящ. Дмитро Скупейко

настоятель храму с. Цир

(Любешівський благочинний округ)

Вас може зацікавити

Світ горить! Ви це розумієте?- прп. Паїсій Святогорець

Редактор Головний

Архієреї єпархії співслужили Предстоятелю у день 9-ої річниці інтронізації

Редактор Головний

Митр. Антоній (Паканич) назвав головну настанову для віруючих

Редактор Головний