11.8 C
Lutsk
Неділя, 28 Квітень, 2024
Всі новини УПЦ

Предстоятель УПЦ на прикладі Великомученика Пантелеймона розповів, як треба любити Бога

Святий великомученик Пантелеймон зумів полюбити Бога настільки, що був готовий віддати життя, щоб тільки не відійти від Нього.

Ппро це сказав Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Онуфрій у проповіді в день пам’яті святого великомученика Пантелеймона.

«Святий Великомученик Пантелеймон жив в ті стародавні часи, коли віруючих у Христа схоплювали і віддавали на страту. Це були часи лютих гонінь на християн», – сказав Предстоятель.

Блаженніший зазначив, що святий великомученик був замучений у ранньому віці, але у своїх 20 років зумів полюбити Бога настільки, що був готовий віддати життя, щоб тільки не відійти від Нього.

«Мученикам пропонували різні варіанти: відмовся від Бога — і будеш щасливим, багатим, знатним. Він все відкинув, не хотів міняти любов до Бога ні на які земні блага і блаженства», – пояснив Архіпастир.

Він розповів, що «Церква завжди переживає певні періоди випробувань. Однак всі ці випробування зводяться до того, щоб хоч якимось чином людину відірвати від Христа і повернути в іншу сторону».

«Як правило, спокуси – це певні віртуальні блага: щастя, вдача і тому подібне. Але щастя і благо для людини – тільки з Богом. Бог – це джерело і щастя, і блага, і життя, і любові, і миру. Залишити Бога, з яким ми щасливі, і повернутися до чогось іншого, що нас приваблює, не можна», – продовжив Блаженніший владика.

Предстоятель підкреслив, що треба бути мужніми та розсудливими.

«Коли настають певні випробування в житті, їх треба оцінити. Якщо те, чого вимагають, відповідає Божій волі, якщо це Бога не образить, не відлучить мене від любові Христової, то я це зроблю. Якщо ж це відлучає мене від любові Христової, то потрібно утриматись, якщо треба, то й постраждати. Такий закон завжди існував у світі, він існує до сьогодні й буде існувати, поки живе світ», – пояснив він.

Митрополит Онуфрій побажав молитвами святого великомученика Пантелеймона йти тією дорогою, якою він пройшов: «Дорогою любові до Бога та вірності Йому».

Вас може зацікавити

Відійшов до Господа клірик Волинської єпархії протоієрей Дмитро Корпач

Редактор Головний

У неділю 16-у після П’ятидесятниці єпископ Афанасій очолив богослужіння у кафедральному соборі

Редактор Головний

15 січня 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний