2.4 C
Lutsk
П’ятниця, 18 Жовтень, 2024
Всі новини Новини УПЦ

Предстоятель УПЦ: Християни мають робити добро, не чекаючи нічого натомість

У своїй недільній проповіді Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій наголосив на необхідності для християн робити добро іншим людям, не чекаючи нічого взамін.

За словами Первосвятителя, такий характер вчинків віруючих людей можна описати словом «жертва».

«Цим і відрізняється християнство від інших релігій. У християнстві є жертовна любов. Це Божественна любов — Бог нас так полюбив. Він дає нам все, а ми Йому нічого не даємо. Єдине, що ми можемо, це подякувати Богові. Але повернути те, що нам Бог дає, ми не можемо. Ми не спроможні це зробити. Тобто Господь постійно нам жертвує: Він нам подарував життя, Він нам дарує всі благодіяння, відомі й невідомі, явленні й неявленні, завдяки яким ми живемо, рухаємося та існуємо. І ми нічого не віддаємо Богові. Але, ще раз нагадую, єдине чим ми можемо і чим ми повинні відплачувати Богу, це подяка», — наголосив Архіпастир.

Предстоятель підкреслив, що доки існуватиме жертовна любов і прощення, доти існуватиме світ, а коли люди почнуть дотримуватися принципу «око за око», то хоча це і справедливий принцип із земної точки зору, втім «така справедливість знищить світ», адже без жертовного ставлення до ближнього та здатності прощати люди накопичуватимуть у собі образи на інших людей та намагатимуться мститися і відплачувати злом.

«А коли є жертовна любов, прощення людей, ближнього, то це дає світу перспективу. Це розвиває світ, це вдосконалює світ», — пояснив Первосвятитель та додав, що саме через це Господь дав нам заповідь любити ворогів.

Блаженніший Митрополит Онуфрій також нагадав слова молитви із вечірнього правила: «Тих, хто ненавидить і ображає нас, прости, Господи людинолюбний».

«Це молитва за тих, хто нам робить зло. І ця молитва нищить зло. Якщо ми мстимо, то ми зло примножуємо. Якщо ми прощаємо, то ми зло нищимо. Такий духовний закон. І поки цей закон буде існувати між нами, доти буде життя. Якщо люди стануть жорстокішими і будуть мстити, караючи один одного, то це приведе до загальної загибелі всього людства», — сказав Його Блаженство.

Насамкінець Архіпастир побажав віруючим ніколи не вчиняти ближньому того, чого ми самі собі не бажаємо, адже «це такий золотий закон, який в будь-яких ситуаціях, в будь-яких життєвих випадках, складнощах допомагає нам прийняти правильне рішення».

«Якщо я з кимось маю якісь неприємності і не знаю, як з ним вчинити, то я повинен себе поставити на його місце, а його на своє місце. От як би я хотів, щоб він зі мною вчинив, так і я повинен вчинити з ним. Оце є той золотий закон, який навчає нас правильно жити один з одним», — зазначив Предстоятель.

Вас може зацікавити

8 квітня 2024 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Хто написав сучасний молитвослов

Редактор Головний

Блаженніший Митрополит Онуфрій взяв участь в урочистостях у Лаврі преп. Сергія. ФОТО

Редактор Головний