15.7 C
Lutsk
Четвер, 28 Березень, 2024
Запитання священнику Публікації

Навіщо і чому освячують верби в День входу Господнього в Єрусалим?

Мама завжди ходила освячувати верби протягом дня. А в одному монастирі мені сказали, що після служби немає сенсу освячувати верби. Це так? І чому освячується саме верба?

Анастасія Забужко

Відповідає протоієрей Володимир Долгих:

– Нам відомі події Входу Господнього в Єрусалим, описані усіма чотирма євангелістами. Євреї, устеляючи під Його ноги пальмові гілки, зустрічали Христа подібно до того, як у давнину зустрічали великих завойовників або царів.

Для нас сенс Свята розкривається в словах тропаря: «В зальному воскресінні перш Твого страждання засвідчуючи, з мертвих воскресив Ти Лазаря, Христе Боже. Тому і ми, як діти, тримаючи символи перемоги, Тобі – Переможцю смерті взиваємо: «Осанна в вишніх, благословен, хто йде в ім’я Господнє!»

Церква позачасова, а тому ми, християни, кожен раз переживаємо євангельські події заново, що і відбилося у словах тропаря, що стоять в часі теперішньому: «тримаючи символи перемоги», – тобто пальмові гілки. Через те, що в наших широтах пальми не ростуть, їх замінили на вербу.

Виходячи із зазначеного усвідомленого ставлення до Свята, християни приходили на богослужіння і молилися в храмі, тримаючи в руках гілки, тим самим показуючи, що вони вітають Христа як Царя і Месію. Відбилося це також ще і в тому, що за статутом освячення верби (вайї) відбувається на утрені, тобто перед літургією. Тому приносити всю цю рослинність на кроплення святою водою після закінчення всіх богослужінь абсолютно безглуздо.

Також зазначу, що вона не стає священною, адже і текст відповідної молитви нам говорить про те, що благословення запитується не гілкам, а людям: «Сам Владико і нас по наслідуванню онех (тобто тих, хто зустрічав Христа біля входу в Єрусалим – прим.), в передсвято сього дня, ваії і гілки древ, що носять в руках, збережи і сохрани».

Сьогодні, коли ми зустрічаємо свято в умовах карантину та доступ на службу в храм вельми обмежений, думаю, цілком можна зрізати кілька гілочок верби і поставити вдома у вазу, для розради домашнім і створення атмосфери свята. Однак, прошу вас, пам’ятайте, що не гілки головне в цей день. Свято у православного християнина повиненно бути в богоспілкуванні – молитві і читанні Святого Письма.

Джерело 

Вас може зацікавити

Чому православний християнин не може носити на руці червону нитку?

Редактор Головний

Церква вшановує пам’ять святої блаженної Ксенії

Редактор Головний

Немає безвихідних ситуацій – Божа Матір завжди допоможе знайти вихід, – Предстоятель

Редактор Головний