23.4 C
Lutsk
Неділя, 16 Червень, 2024
Проповіді Публікації

Митрополит Афанасій Лимасольський – про розумне використання вільного часу

Незалежно від того, чи бажає людина цього чи ні, час швидкоплинний, і з кожним роком людині додається віку. Також непомітно для людини в її житті починає діяти і інший чинник: зростає минуле та скорочується майбутнє її земного буття.

Свідомість цього факту дуже цінна: якщо нею правильно користуватися, вона може допомогти людині прийти до пізнання безлічі речей та розсудливо чинити за різних життєвих обставинах.

Прагнутимемо використовувати наш вільний час з розсудливістю, підходячи до цього питання духовно, бо з кожного з нас буде запитано на Страшному Суді, як він використовував даний йому Богом час земного життя.

Наскільки важливе питання використання часу, можна побачити на прикладі святих. Святим властива надзвичайна чутливість в цьому питанні, вони завжди прагнули користуватися часом так, щоб не змарнувалася безцільно жодна хвилина.

Сьогодні можна часто почути: «Боже, дай мені час, щоб виростити дітей, одружити їх, влаштувати в житті, завершити всі справи, які розпочав або планую, вчинити більше доброго, завершити цей нескінченний вир справ…».

Проте чи задавався хто-небудь питанням, наскільки все це виправдано, адже якби людина жила і тисячу років, все одно їй не вистачило б часу розібратися зі всіма своїми справами. Людина постійно задається тисячами питань, починає безліч справ, завершенню яких не видно кінця, і дуже часто через це страждає стресом і не має спокою.

Що ми маємо на увазі, коли говоримо «спокій»?

По-справжньому знайти спокій людина може тільки в тому випадку, якщо прагнутиме щодня приділяти хоч би трохи часу молитві. Якщо після напруженого дня людина навіть небагато часу присвятить спілкуванню зі своїм Творцем, з Пресвятим Духом, що рясно виливається в Православній Церкві, то вона неодмінно відчує душевний мир, відчує себе відпочинутим, оскільки відпочинок – це не тільки подорожі або можливість для тіла відпочити певну кількість годин.

Звичайно, тілесний відпочинок необхідний, але душевний, духовний відпочинок є найбільш важливим для людини, людина по-справжньому відпочиває душевно тільки тоді, коли набуває живого зв’язку з Богом. Подивіться, як втихомирюється людина після відвідин богослужінь. Адже, богослужіння допомагають людині, в якій є жадання Бога, піднести думку до Нього і залучитися до Святого Духу.

Перебуваючи на богослужіннях, ми здобуваємо справжнє відчуття духовного відпочинку. Я вірю, що той душевний мир який віруючий отримує від участі в церковних службах, не можуть дати людині ні кращі готелі світу, ні санаторії. Адже нерідко буває, що люди залишають подібні установи ще більш стомленими та душевно схвильованими.

У нашу епоху можна спостерігати дивну закономірність: багато людей проводять ночі в розважальних центрах, в кафе і тому подібних місцях, але замість заспокоєння, врівноваженості та радості повертаються звідти в нервовому збудженні.

З самого ранку, як тільки прокидаються, вони починають кричати та лаятися, до того ж приводом для лайки може стати сама незначна причина. У Православній Церкві все відбувається з точністю навпаки.

 Святому Іоанну Златоусту належить одне дивовижне повчання: «Бажаєш дізнатися, що таке Церква і в чому полягає чудодійність Церкви? Це досить просто. Увійди до храму і дивися: у храмі вовки перетворюються на овець, входить розбійник, а виходить преподобний, входить гнівливий, а виходить покірливий, входить людина, а виходить ангел!» І продовжує божественний Златоуст: «Та що я кажу ангел? Входить людина, а виходить з неї бог за благодаттю».

Ось що означає Церква. Ніхто не може заперечити, що беручи участь в службах, молебнях, слухаючи церковні гімни, людина знаходить дійсне заспокоєння, з цієї причини в Православній Церкві існує така велика кількість богослужінь.

Отже, здатність правильно розпоряджатися своїм часом є великим даром людині від Бога. Давайте будемо намагатися навчитися приділяти належний час тілесному відпочинку, але головним нашим старанням нехай буде навчитися молитві, віддаючи їй наш вільний час.

У нашому повсякденному житті нам зустрічається безліч труднощів та розчарувань, багато молодих людей знаходяться в безвихідній ситуації і через це схильні до стресів, безліч питань виникає в їх розумах, бентежачи їх душі.

В юності, коли людина ще досить беззахисна, до всього іншого додається і цей морок невігластва: людина не знає, хто вона така, що вона чинить, куди простує, чого вона бажає в точності. Але вона може зцілитися, якщо розпочне мудро користуватися своїм часом, якщо навчиться правильно молитися, отримуючи від молитви силу, допомогу та просвітництво, оскільки Господь Сам є Світлом, і Світло Боже, що діє в людині, поступово зруйнує пітьму духовного невігластва.

Митрополит Лимассольський Афанасій

Джерело

Вас може зацікавити

Як наші вчинки впливають на наше життя

Редактор Головний

22 грудня Церква вшановує Зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці

Редактор Головний

Чи можна носити хрест, на якому не зображено Розп’яття

Редактор Головний