19.2 C
Lutsk
Неділя, 7 Липень, 2024
Всі новини Новини Проповіді УПЦ

Людину подібною до Бога робить любов, – Предстоятеля у день Собору Всіх святих

У своїй проповіді в Неділю Всіх святих Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів, що таке святість та як її досягти.

«Коли людина слухає про святих, то часто задається питанням, як досягнути святості, що таке святість. Господь створив людину із землі, вдунув у неї дихання життя і прикрасив її Своїм Божественним образом і подобою. Образ Божественний – це краса, яку людина має на собі, яка відображає красу Божественну. Подоба Божа полягає в тому, щоб людина стала любов’ю, щоб вона наповнилася духом любові до Бога і до ближнього. І вона тоді буде подібна до свого Творця, Який і є Любов’ю», – зазначив Архіпастир.

За словом Першосвятителя, шлях до святості – непростий.

«На цьому шляху треба долати свої бажання, підкоряти їх Божественному закону. Коли людина починає своє життя проводити по священним законам, то сама стає священною і стає подібною до свого святого Творця. На землі людина постійно веде брань – з духами злоби поднебесної, з демонами, з неблагонаміреними людьми, які іноді хочуть її збити з дороги, яка веде до Бога. І завдання людини полягає в тому, щоб вона в цій боротьбі зберегла, а якщо не мала, то щоб здобула, любов – любов до Бога як до свого Творця і любов до ближнього. Ті люди, які пройшли всі випробування і зберегли любов в своїй душі, мають Божественну подобу і називаються святими», – сказав він.

Предстоятель пояснив, як дізнатися, що в людини є любов до Бога і ближнього.

«У любові є супутник, який називається смиренням. У людини, що має справжню любов, є справжнє смирення. Вона підкоряється волі Божій, відмовляється від того, що хоче, і робить те, що говорить Бог. Той, хто має смирення, той сильний, бо вручив себе в руки Бога, а Він є Сила», – підкреслив Блаженніший владика.

Як наголосив Його Блаженство, сила смирення проявляється у вірності Богу навіть до смерті.

«Святий апостол Павел багато разів називає християн, які ще жили на землі, святими. Це були люди, які своє життя підкоряли Божественним заповідям, Божественним законам, які жили по Божественній волі, яка для кожної людини є особливою. Але спільне в цій Божественній волі те, що вона всіх людей веде до Бога, щастя, блаженства і вічного життя», – підсумував Митрополит Онуфрій.

Вас може зацікавити

5 листопада 2022 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Про Хрест та його значення для християн

Редактор Головний

Афонський святий про те, у якому порядку потрібно здобувати чесноти

Редактор Головний