11.8 C
Lutsk
Субота, 20 Квітень, 2024
Проповіді Публікації

Любов до Бога та ближнього – дві заповіді, які становлять основу життя

У неділю після Воздвиження архієпископ Волинський та Луцький Нафанаїл у проповіді розповів про найголовніші заповіді.

«Господь каже, що «люби Господа Твого всім серцем своїм і всією душею, всім розумінням твоїм». Це перша та найголовніша заповідь. Інша заповідь, подібна цій, – це полюбити ближнього свого як самого себе. Саме «на цих двох заповідях стоїть увесь закон і пророки», – так казав Господь», – розповів владика та зазначив, що Господь дав таку відповідь законнику, який спокушав Господа.

Архіпастир зазначив, що коли кожна людина читає слово Боже, пізнає та вивчає його, то теж ставить собі питання: яка заповідь найголовніша.

«Щоб дати правильну відповідь, треба читати і пізнавати слово Боже так, як його пояснюють Святі Отці Церкви – у дусі святому. – пояснив Високопреосвященніший владика. – Слово Боже було написане Духом Святим, апостолами та євангелістами, а тому для його розуміння теж потрібний Дух Святий. Вуста та розум людини повинні бути просвітлені Духом Святим.

Архіпастир для прикладу навів слова Святителя Миколая Сербського, який говорить, що немає такої дитини, яка би не розуміла, що батьки її люблять. Це і так зрозуміло, тому пояснювати цього не потрібно.

«Так повинно було бути, говорить святитель, і у відношенні до Бога. Те, що нас Бог любить і його треба передусім любити, – для людини, яка живе у Бозі, повинно було бути зрозумілим і без заповідей. Коли ж Бог дає таку заповідь і нагадує про це, то це говорить лише про те, що людські душі настільки зачерствіли, що вони уже не бачать очевидного, ясного».

«Чому у цьому світі існують різні правила та конституції? Бо людина втратила подобу Божу і той стан, у якому вона була створена. Коли Адам і Єва були створені Богом, вони стали господарями цього світу, усе знали і їм не потрібні були заповіді. Вони були у Дусі Святому. Це все говорить нам про те, що якщо виникають запитання чи якісь непорозуміння, то для нашої душі це повинно стати тривогою. Ми повинні задуматися, чому цього не розуміємо. А все тому, що немає Духа Святого, який показує все ясне та очевидне. Тому Господь нам і залишає Святих отців, які написали та пояснили, як правильно розуміти слово Боже», – зазначив владика.

Також він зауважив, що без такого пояснення неможливе життя Церкви у Христі Іісусі. Якщо таке трапляється, то як результат з’являють секти, які кожна по-своєму починає розуміти та тлумачити слово Боже.

«А треба не по-своєму, а так як Дух Святих відкрив та пояснив. Тож для кожного православного християнина це повинно бути дуже ясним та очевидним, – наголосив Архієпископ Нафанаїл та додав, – нам потрібно боятися ставлення до Слова Божого як до літературного твору. Таке відношення у собі містить велику небезпеку».

«Дві заповіді – любов до Бога та до ближнього – це основа всього життя. Слово Боже у Євангелії та Біблії говорить багато про стосунки між Богом та людьми. Усе це нам дано лише з однією метою – щоб ми правильно розуміли, хто ми на цьому світі, як ми повинні ставитися до Бога та один до одного. Тому покаяння, яке відкриває наші очі, нашу душу нехай буде для нас тим станом, який допомагатиме розуміти всяку заповідь Господа», – підсумував Архіпастир.

Нагадаємо, у неділю після Воздвиження Архіпастир звершив Божественну літургію у Свято-Покровському храмі Луцька.

Вас може зацікавити

Проповідь у день пам’яті Всіх Святих, в землі Волинській Просіявших

Редактор Головний

Проповідь у Великий четвер

Редактор Головний

Захист Церкви від кощунства, а не спекуляція,- заява Священного Синоду УПЦ щодо останніх подій у сфері міжправославних відносин

Редактор Головний