4.5 C
Lutsk
Середа, 28 Лютий, 2024
Всі новини УПЦ

Для чого дотримуватися посту

…Навіщо ми взагалі постимось і здійснюємо цей духовний подвиг?

Насамперед, треба нагадати, що основна мета посту не самобичування, не дотримання оздоровчої дієти і спроба сховатися від проблем у молитовній тиші келії.

Ні, піст – це напружена духовна битва за порятунок власної душі.

«Блаженні чисті серцем, бо вони побачать Бога». Сам Бог вдивляється в глибину нашого серця, туди, де живе наша справжня особистість, яка у звичайний час ховається за соціальними масками та психологічними нашаруваннями.

Саме та сама особистість, яка у певний час постане перед Судом Божим у всій своїй наготі, без земних нагород, регалій, звань, позбавлена всіх матеріальних атрибутів, які були набуті нею тяжкою працею протягом земного життя.

Вона постане перед Творцем лише з багажем добрих чи злих справ, які були скоєні або які так і не вдалося вчинити. Важливо розуміти, що піст не є людським вигадуванням, його затвердив Сам Господь наш Ісус Христос. А все, що Він зробив і чого навчив, було втіленням волі Його Небесного Отця.

Піст – потаємний і невидимий подвиг. Це випробування власної совісті перед Божим лицем. Так Господь вимагає від нас глибокої зміни себе і надає нам на цьому шляху всіляку допомогу.
Немов талановитий налаштовувач музичних інструментів, піст поступово формує наш духовний слух і гармонізує всі наші душевні та тілесні сили. За такого підходу наша духовна праця не колись потім, а нині, зараз приносить добрі плоди як духовні, так і матеріальні.

Оскільки людина, яка за допомогою Божою проходить такі духовні перетворення, вже живе у згоді з вченням Христа: природно, свідомо, активно.

Майже в режимі реального часу людина сама змінюється і змінюється навколишній світ. Така особистість стає чистим провідником Божої волі. Піст впливає не тільки на життя віруючих, а й на долю цілих спільнот: сіл, міст і навіть народів.

У біблійній Книзі пророка Іони йдеться про гнів Божий на велике ассірійське місто Ніневію. Господь вирішив покарати городян за їхнє грішне життя, але дав їм шанс для покаяння і відправив до них пророка Іону, щоб той оголосив їм грізний вирок від Бога.

Потрібно віддати належне ніневітянам. Почувши пророчі слова, вони відразу схаменулися і змінили своє життя. В ознаменування цих змін колишні грішники – від простих людей до правителя – наклали на себе строгий триденний піст: навіть домашні тварини, худоба була позбавлена на даний час їжі та пиття. І ось за такий подвиг, за щире та глибоке каяття Господь помилував мешканців Ніневії.

Ця історія свідчить про те, що глибоке каяття та покаяння можуть змінити гнів Божий на милість.

Піст є дієвим способом, дарованим нам Господом для зміни світу на краще.

Митрополит Антоній (Паканич)

Джерело 

Вас може зацікавити

Священники єпархії звершили Літургію для підопічних реабілітаційного центру “Джерело життя”

Редактор Головний

Для чого ми живемо?

Редактор Головний

Тих, хто вчинив насильство в Бучі, віддаю на суд Божий, – Блаженніший Митрополит Онуфрій

Редактор Головний