15.7 C
Lutsk
Четвер, 28 Березень, 2024
Всі новини УПЦ

Чим глибше людина розуміє, що Бог є все, тим сильніша її молитва, – Предстоятель

Про це Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій розповів у своїй проповіді в Неділю про митаря і фарисея, повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

За словами Архіпастиря, готуючи нас до Великого посту, що передує Христовому Воскресінню, Церква каже нам про те, що настає час посиленої праці в пості, покаянні й молитві.

«Кожна людина створена, щоб дивитись на Бога й радіти. Якщо ти маленького духовного зросту, тобто твій розум не може побачити Бога і розібратися, яке вчення про Христа є істинним, тоді піднімися на дерево посту, і звідти побачиш Спасителя. Не через призму іншої особи, а віч-на-віч», – відзначив він.

Як наголосив Предстоятель, піст і молитва є ті два крила, які підносять людину над тлінним і гріховним. «Церква вчить нас, якою має бути молитва, щоб вона підносила, а не була мертвим крилом, що висить і не приносить жодного подвигу. Правильна молитва є смиренною молитвою», – додав владика.

Його Блаженство пояснив, на чому має ґрунтуватися наша смиренна молитва.

«Людина має в молитві пам’ятати, що Бог є все, що Бог є сенс нашого життя, Бог є краса нашого життя, Бог є світло нашого життя, Бог є любов, Бог є добро, Бог є милосердя, Бог є мир, а ми — порох і попіл, ми – ніщо, бо створені Богом із нічого… На цій підставі, що Бог є все, а я – ніщо, має ґрунтуватися наша молитва. І ми повинні так говорити: ”Господи, Ти є все, а я — ніщо, помилуй мене, нікчемність!”».

Причому, як зауважив Митрополит Онуфрій, якщо людина не виконує у своєму житті волю Божу, то вона сповнюється збентеженням і розпачом. А якщо живе і підносить правильну молитву, то пізнає щастя і блаженство.

«Смирення в молитві — це не самоприниження, це розуміння того, що ми є ніщо. Чим глибше людина розуміє, що Бог є все, тим сильніша її молитва», – резюмував владика.

Вас може зацікавити

Помер у лікарні: на Волині провели у вічність Захисника України

Редактор Головний

У неділю 20-у після П’ятидесятниці єпископ Афанасій звершив богослужіння у Свято-Покровському храмі с. Піщане

Редактор Головний

Напередодні Різдва Предтечі Господнього Іоанна архієпископ Нафанаїл звершив Всенічне бдіння. ФОТО

Редактор Головний