8.9 C
Lutsk
П’ятниця, 19 Квітень, 2024
Всі новини Запитання священнику

Чи грішно прикрашати ялинку зображенням янголят?

Відповідає Андрій Музольф, викладач Київської духовної академії. 

Якщо ми розглядаємо ялинку в контексті Різдвяних свят і як один з його елементів, то в подібних прикрасах, як мені здається, немає нічого поганого.

Якщо ялинка нагадує нам про Різдво Христове, то, безумовно, зображення ангелів тут можуть бути доречними. Адже саме ангели з’явилися вісниками і першими свідками народження в цьому світі Спасителя. При цьому, звичайно ж, є одна умова: ставлення до таких прикрас і зображень має бути відповідним.

Крім того, наявність на ялинці фігурок ангелів, наприклад, може стати черговим приводом для того, щоб заговорити з дітьми (адже, по суті, основною причиною прикраси новорічних ялинок як-не-як є діти) про щось важливе. Починаючи з питань про те, хто такі ангели, можна перейти до більш важливих тем: про те, що таке духовний світ, про те, хто такий Бог і про те, яке місце в нашому житті Він повинен займати.

У святого апостола Павла є такі слова «для всіх я зробився всім, щоб врятувати принаймні деяких» (1 Кор. 9:22). І якщо у нас є хоч невелика можливість заговорити з дітьми про духовний світ, цю можливість, безумовно, потрібно використовувати. Тому що може трапитися так, що іншої такої можливості не виявиться.

Джерело

Вас може зацікавити

22 вересня 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Навіщо жінкам покривати голову у храмі

Редактор Головний

Керуючий єпархією прочитав останню частину Великого покаянного канону у кафедральному соборі

Редактор Головний