12.4 C
Lutsk
Субота, 4 Травень, 2024
Всі новини Календар

7 листопада 2023 року – календар з повчанням

Cедмиця 23 після П’ятидесятниці. Посту немає.
Мчч. Маркіана і Мартирія (близько 355). Прав. Тавіфи (І). Мч. Анастасія (ІІІ). Прпп. Мартирія диякона і Мартирія затворника, Печерських, у Дальніх печерах (ХІІІ–ХІV). Прп. Матрони (Власової) спов. (1963).

Євангельські Читання

На літ.: – Ап.: 1Сол. 1:6-10 (зач. 263).; Мчч.: Еф. 4:7-13 (зач. 224). Єв.: Лк. 11:1-10 (зач. 55).; Мчч.: Мф. 10:1,5-8 (зач. 34 від полу).

Святитель Феофан Затворник. Думки на кожен день року

Господь дав молитву загальну для всіх, поєднавши в ній усі потреби наші, духовні й тілесні, внутрішні й зовнішні, вічні й тимчасові. Але оскільки в одній молитві не можна поєднати всього, про що доводиться молитися Богові в житті, то, після молитви загальної, дано правило на випадок окремих про що-небудь прохань: “Просіть, і дано буде вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам” (Лк. 11:9). У церкві Божій так і робиться: християни всі спільно моляться про загальні потреби, але кожен приватно викладає перед Господом свої нужди і потреби. Спільно молимося в храмах за встановленими чинами, які всі є не що інше, як роз’яснена і в різних видах викладена молитва Господня, а окремо вдома кожен, як уміє, просить Господа про своє. І в храмі можна молитися про своє, і вдома можна молитися про своє, і вдома можна молитися загальною молитвою.

Про одне тільки треба дбати, щоб, коли стоїмо на молитві, чи вдома, чи в церкві, в нас на душі була дійсна молитва, дійсне звернення і сходження розуму і серця вашого до Бога. Як хто зуміє нехай робить це. Не стій, як статуя, і не бурмочи молитов, як заведена машинка, що грає пісні. Скільки не стій так і скільки не бурмочи, немає в тебе молитви, коли розум блукає і серце сповнене метушливих почуттів.

Якщо вже стоїш на молитві, приготувався до неї, що вартує тобі і розум, і серце залучити сюди ж? І залучай їх, хоч би вони упиратися стали. Тоді відбудеться молитва справжня і приверне милість Божу і Божу обіцянку молитві: просіть і дасться, здійсниться. Не дається часто тому, що прохання немає, а тільки прохальне положення.

Вас може зацікавити

21 червня 2020 року – календар з повчанням

Редактор Головний

28 квітня 2023 року – календар з повчанням

Редактор Головний

У Неділю 36-ту після Пʼятидесятниці Архіпастир очолив Божественну літургію в кафедральному соборі

Редактор Головний