17.8 C
Lutsk
Субота, 26 Вересень, 2020
Календар

25 січня 2020 року – календар з повчанням

Седмиця 32-а після П’ятидесятниці. Субота після Богоявлення. Глас 6.
Посту немає.

Cовершается служба, не отмеченная в Типиконе никаким знакомПіслясвято Богоявлення. Cовершается служба, не отмеченная в Типиконе никаким знакомМц. Татіани і тих, що з нею в Римі постраждали (226–235). Совершается служба со славословиемСвт. Савви, архієп. Сербського (1237). Cовершается служба, не отмеченная в Типиконе никаким знакомПрп. Мартиніана Білоєзерського (1483).

Мч. Мертія (284-305). Мч. Петра Авессаломіта (309-310). Прп. Євпраксії Тавенської (393). Cовершается служба, не отмеченная в Типиконе никаким знакомПрп. Пахомія Кенського (XVI).

Ікон Божої Матері, іменованих “Акафісна” та “Млекоживителька”.

Євангельські Читання

Суботи після Богоявлення: Єф., 233 зач., VI, 10-17. Мф., 7 зач., IV, 1-11. Ряд.: Кол., 249 зач. (від полу́), I, 3-6. Лк., 81 зач., XVI, 10-15.

Святитель Феофан Затворник. Думки на кожен день року

Апостол одягає християн у всемогутність Божу. Належним чином підійшло це слідом за попереднім уроком. Бо якщо хтось, почувши покликання Боже, сприйняв початок нового життя і з допомогою благодаті Божої приклав до того “всі старання”, то йому після цього належить не спочивання у лаврах, а боротьба.

Свт. Феофан (Говоров), Затворник Вышенский

Він залишив світ, – світ за це почне тіснити його: він врятувався від влади диявола, диявол буде гнати слідом його та ставити йому перепони, щоб збити його з доброго шляху та знову повернути у свою сферу; він зрікся себе, відкинув у всьому всі пристрасті, але цей гріх, що живе у нас, не раптово розлучається зі своїм звичним життям у самодогоджанні, тому щохвилини буде зазіхати під різними приводами знову поселити всередині свої порядки життя, які так багато годували та напували його і раніше.

 

Три ворога, – кожен з незліченним полком, але головнокомандуючим є диявол, а ближні помічники його – біси. Вони всім управляють у гріховному житті, яке є противним життю духовному. Чому Апостол проти них і озброює християнина так, ніби інших і не було зовсім. Говорить: “наша брань не проти крові та плоті, але проти начальників, проти влад, проти світоправителів пітьми віку цього, проти злоби піднебесної”.

 

Бо якщо не буде їх, то і ворожби, можливо, не було би. Так же само, якщо скоро вони вражені, то враження інших нічого вже не вартує. Отож, дивися всякий, куди слід направляти стріли або, принаймні, якою мірою та з якої сторони особливо належить себе відгороджувати. – І огороджуй! – Апостол прописав кілька способів для цього; але всі вони сильні лише Господом. Чому досвідчені борці духовні і зрадили нас; іменем Господа Іісуса бий ратників.

Вас може зацікавити

19 жовтня 2019 року – календар з повчанням

Редактор Головний

16 вересня 2020 року – православний календар 

Редактор Головний

11 лютого 2020 року – календар з повчанням

Редактор Головний