9.6 C
Lutsk
Середа, 24 Квітень, 2024
Основи православ'я Публікації

Якщо людина кається перед Богом, навіщо їй ще сповідатися у Церкві?

Бог є любов, тому будь-який гріх – це злочин проти любові, він веде до розриву з Богом та іншими людьми, отже, є гріхом проти Церкви. Тому той, хто грішить, відпадає від Церкви і повинен каятися перед нею.

У давні часи грішник взагалі каявся перед усією церковною громадою. Зараз сповідь приймає один священник, по молитвах якого Господь прощає висповідані гріхи і возз’єднує людину з Церквою.

Боротися з гріхом – значить відкрити свою душу перед Богом і Церквою, тому що корінь гріха є самолюбне відчуження. Сповідь допомагає позбутися від хворобливої суб’єктивності; вона вимагає і самопожертви (потрібно пожертвувати, наприклад, своїм самолюбством). Крім того, розповідь про вчинений гріх, що нерідко супроводжується пекучим соромом, допомагає відсіканню гріха як гнійного наросту від здорового організму, адже подібної хвороби не вилікуєш без хірургічного втручання або припікання.

Висповіданий гріх стає далеким людині, а прихований призводить до нагноєння всієї душі. Ми сповідаємося не для того, щоб уникнути покарання, а для того, щоб вилікуватися від гріхів, не допустити їхнього повторення. Приймаючи того, хто кається, священик звертається до нього: «Будь уважний, ти прийшов до лікарні, не піди звідси незціленим».

Гріх розділяє душу, і повернути її цілісність, тобто зцілити, може тільки Божественна любов. За нею ми і приходимо до Церкви. А владу відпускати гріхи Господь дав Своїй Церкві, коли сказав Апостолам після Свого Воскресіння: “кому відпустите гріхи, тим відпустяться, на кому зоставите, зостануться” (Ін. 20, 23).

Читати також: Як часто треба водити дітей до сповіді та причастя?

Вас може зацікавити

Справжнє християнство у подвигу священномученика Ігнатія Богоносця

Редактор Головний

Радість Світлої седмиці, або в чому полягає головна опора для православного християнина?

Редактор Головний

Преподобний Паїсій Святогорець: про те, чому потрібно економити гроші

Редактор Головний