3.2 C
Lutsk
П’ятниця, 26 Квітень, 2024
Запитання священнику

Як зрозуміти, чи правильно я молюся?

Як зрозуміти, що молитву приймає Бог? Іноді мені здається, що я просто читаю якісь молитовні тексти і все. Спілкування з Богом не відчуваю.

Ігор Кошель

Відповідає протоієрей Валентин Макаров:

– Для того, щоб налагодилася молитва, треба до неї готуватися. Спочатку, замість спроб шукати згадуване вами «відчуття спілкування з Богом», сконцентруйтеся на тій думці, що вам слід відкрити свої уста і звернутися до Того, Хто створив все, що навколо нас, видиме і невидиме. До Того, Хто розсипав міріади зірок і наповнив життям моря і океани, Хто бачив усе перш, ніж запалилися світила, Хто бачить майбутнє так само, як теперішнє. Це хвилююче і трепетно.

Це і є страх Божий, з якого починається будь-яке богоспілкування. Відчуйте себе Іовом, який не смів сперечатися з Богом і поклав долоню на уста свої. Таку пораду молитовникам дає митрополит Антоній Сурожський. Ми, на жаль, часто втрачаємо це початкове приготування, а тому і слова наші не досягають поставленої мети.

Друге, на що варто звернути увагу, це небагатослівність. Для мирянина, що живе в суєті міста, роботи і сім’ї цілком може бути досить прочитувати не все правило, наведене в молитвослові, а частину.

Той молитовний настрій, про який написано вище, довго триматися не може. Це предмет навички і духовного мистецтва. До цього потрібно прагнути, але засмучуватися його нетривалістю не варто. Все буде свого часу при постійності зусиль. Тому досить буде декількох молитов покаянних і декількох вдячних. Нехай ченці і літні люди, вільні від суєти, вичитують свої правила, а вам головне подякувати Богові за «без гріха прожитий день» або принести каяття, якщо день видався не зовсім без гріха.

У пісний час можна додати кафізму або читання Священного Писання більш, ніж зазвичай.

Постарайтеся не оцінювати себе і свої молитви, а тільки понуджуйте себе краще і щиріше молитися. Прагніть вперед, не довго сумуйте, якщо молитися поки не виходить. Вийде потім. Господь ніколи не залишить молитовника без уваги.

Джерело

Вас може зацікавити

Чи всім потрібно вінчатися?

Редактор Головний

Чому так часто руйнуються сім’ї?

Редактор Головний

Чи можна відвідувати святині, які перебувають у захоплених храмах?

Редактор Головний