13.9 C
Lutsk
Субота, 4 Травень, 2024
Всі новини УПЦ

Як молитва допомагає наблизитися до Бога

Дві обов’язкові складові спасіння – богоспілкування та простота.

Про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич), розмірковуючи над духовними порадами святителя Ігнатія (Брянчанінова).

«Без невпинного богоспілкування людина не може розвиватися, зростати, а отже, і жити. У чому ж полягає богоспілкування? Це наша молитва, наші духовні праці, під час яких ми закликаємо Божу допомогу та благословення, а також повсякчасну нашу надію на милість Господа та Його Промисл і, безумовно, нашу довіру Творцеві», – зазначив митрополит Антоній.

Владика пояснив, що постійне предстояння перед Богом, пошук Його присутності та благодаті – головна і природна потреба душі.

Митрополит Антоній звернув увагу, що за словами святителя Ігнатія, духовний подвиг має бути якнайменш складним.

«Справа в тому, що будь-яка складність походить від будь-якої кривизни всередині людини. Звідси складність і у спілкуванні, і у роботі, і у духовному житті. І наше завдання – розпрямляти ці кривизни, тримаючи в умі Божі заповіді та слова. Усі пристрасті – це викривлені чесноти. І ми повинні максимально наблизити себе і вміст свого серця до початкового стану, тобто досконалого, безгрішного… Не повинно, каже святитель, бути складнощів і в молитві. Це означає, що не треба гнатися за станами, відчуттями, кількістю, а «єдине про увагу». Увага – це ключ до богоспілкування. Зосереджена молитва – плід віруючої душі. Будь-які витонченості та емоції лише шкодять молитовній справі», – пояснив митрополит Антоній.

Святитель Ігнатій також рекомендує не зациклюватися на своїх гріхах, не розглядати їх, а знати про них, каятися і працювати над ними.

«Якщо не буде простоти і чистоти, не зможемо бачити Бога, не прийдемо до справжнього богоспілкування. Тому виправлятимемо свої викривлення, не ускладнюватимемо ні свого духовного життя, ні життя інших, а станемо прості як голуби, щоб у результаті бути мудрими як змії, оскільки мудрість завжди виростає з простоти», – підсумував митрополит Антоній.

Джерело

Вас може зацікавити

Проповідь у Велику П’ятницю

Редактор Головний

7 травня 2022 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Клірика єпархії нагородили відзнакою волинської бригади

Редактор Головний