10.6 C
Lutsk
Субота, 4 Травень, 2024
Всі новини Проповіді Публікації

Проповідь у день пам’яті святого апостола та євангеліста Луки

Дорогі брати і сестри!

Сьогодні ми зібралися тут, щоб згадати життя одного з найперших послідовників Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа – святого апостола і євангеліста Луки. Його шлях від лікаря і художника до вірного учня та послідовника вчення Христового свідчить про всепереможну і всеперетворюючу силу віри.

Найперше необхідно відзначити, що апостол Лука, який народився в Антіохії Сирійській, був не тільки віруючою, а й високо освіченою людиною з великою кількістю найрізноманітніших талантів.

Допитливий, розумний юнак, одну за одною перегортав сторінки людської премудрості. Він міг стати ким завгодно: знаменитим оратором або письменником, лікарем або художником, міг досягти в Антіохії багатства і почестей. Але на превеликий подив усіх, хто знав його, святий Лука знехтував “блискучою кар’єрою”, залишив родичів і друзів, залишив рідне місто і пішов в далекі краї на пошуки дивовижного Учителя праведності, який явив себе світові в Галілеї. Адже він добре розумів, що наші індивідуальні здібності і таланти не є єдиною метою нашого існування, а Бог закликає нас до більш великої і досконалої мети.

З милості Божої апостол вирушив до Палестини, де палко прийняв вчення Спасителя, що кардинально змінило його життя. Історія Луки нагадує нам про те, що хоч би якими розумними і освіченими ми не були, всі ми шукаємо чогось більшого, чогось глибшого, і це «щось» можна знайти лише у Христі.

Серед сімдесяти учнів Лука був обраний Самим Господом, щоб виголосити першу проповідь про Царство Небесне, коли Ісус ще був на Землі. Ця важлива роль поклала початок його шляху євангеліста. Послух Луки Божественному заклику слугує прикладом для всіх нас – відгукнутися на заклик Божий, нести слово Всевишнього про любов і спасіння цілому світові.

Після воскресіння Ісус Христос з’явився святим Луці та Клеопі дорогою до Еммауса. Ця зустріч підтвердила істинність воскресіння Христа і зміцнила Луку в його прагненні поширювати Євангеліє.

Ми з вами, дорогі мої, також подібно до Луки та Клеопи іноді проходимо через періоди сумнівів, невпевненості та маловірства, однак ми завжди повинні пам’ятати, що Господь постійно присутній поруч із нами, проводячи нас крізь темряву гріха та пристрастей до світла спасительної віри.

Пізніше апостол Лука взяв участь у другій місіонерській подорожі апостола Павла, і відтоді вони були нерозлучні. Коли інші апостоли полишили Павла, апостол Лука продовжував ділити з ним усі труднощі благовісницького подвигу (2 Тим. 4, 10). Після мученицької кончини першоверховних апостолів святий Лука залишив Рим і з проповіддю пройшов Ахайю, Лівію, Єгипет і Фіваїду. У місті Фіви він мученицьки закінчив свій земний шлях.

Святе Передання приписує Луці написання перших ікон Божої Матері, а також ікони святих первоверховних апостолів Петра і Павла. У 62-63 роках у Римі під керівництвом апостола Павла ним було написано Євангеліє. Святий Лука в перших віршах (1, 3) чітко висловив мету своєї праці: якнайповніше і в хронологічній послідовності описав за порядком усе, що відомо християнам про Ісуса Христа і Його вчення. Він ретельно досліджував факти, широко використовував усне Передання Церкви і розповіді Самої Пречистої Діви Марії (2-19, 51).

У богословському змісті Євангеліє від Луки вирізняється насамперед вченням про всезагальність спасіння, здійсненого Господом Ісусом Христом, про вселенське значення євангельської проповіді. Святий апостол написав також книгу Діянь святих апостолів у 62-63 роках у Римі. Книга Діянь, будучи продовженням Чотириєвангелія, оповідає про труди і подвиги святих апостолів після Вознесіння Спасителя. У центрі оповіді – Апостольський Собор (51 рік після Різдва Христового), як основоположна церковна подія, що послужила догматичною основою для відмежування християнства від іудейства і самостійного поширення його у світі (Дії 15, 6-29). Богословським предметом книги Діянь є переважно Домобудівництво Святого Духа, що здійснюється в заснованій Господом Ісусом Христом Церкві від Вознесіння і П’ятидесятниці до Другого пришестя Христового.

Життя святого апостола Луки нагадує нам про те, що віра – це подорож, яка нас перетворює, це шлях від наших власних бажань до Божого задуму на наше життя, від упевненості в собі до уповання на Божественне, від сумнівів до непохитної віри у воскреслого Христа.

Таким чином, згадуючи сьогодні святителя Луку, давайте не тільки вшановувати його пам’ять, а й надихатися його прикладом. Відгукнімося на заклик Божий зі смиренням і самовідданістю, як це робив Лука, і проголошуймо Царство Небесне своїми словами і справами. Нехай життя і спадщина святителя Луки надихають нас використовувати свої таланти і здібності для служіння Господу і людям, а також ділитися зі світом радісною звісткою про Божественну любов і спасіння. Амінь.

Протоієрей Михаїл,

с. Дубище

(Рожищенський благочинний округ)

Вас може зацікавити

5 січня 2024 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Проповідь у неділю 16-у після П’ятидесятниці

Редактор Головний

У Ківерцях відбувся Різдвяний святвечір

Редактор Головний