18.3 C
Lutsk
Неділя, 8 Вересень, 2024
Всі новини Основи православ'я Публікації

Проповідь у четверту неділю після Пасхи, про розслабленого

Во ім’я Отця і Сина, і Святого Духа!

Христос Воскрес!

У сьогоднішньому Євангельському читанні розповідається про велике чудо зцілення розслабленого, котре створив Господь наш Іісус Христос.

Євангелист Іоан розповідає нам, що Христос прийшов до Овечої купелі. Довкола цієї купелі лежало дуже багато хворих людей:  кривих, сліпих, немічних. Усі вони чекали чуда Божого, чекали певного животворного стимулу, певного імпульсу від зрушення води, який приносив ангел Господній. Ця картина великої кількості хворих людей біля купелі є в Старому Заповіті іконою людства, котре очікує на прихід Спасителя. Вона відображають собою тогочасний Ізраїль і особливо духовний стан обраного народу.

Протягом століть Господь опікувався своїм народом, але цей народ постійно відвертався від Нього. За часів Христа юдеї пишалися і вихвалялися законом настільки, що він став важливішим за самого Бога. Підміна відбулася поступово та проявлася назовні у тому, що заради власного розуміння закону обраний народ відкинув і самого Спасителя. Духовне керівництво було “хворим”. Садукеї не бачили своєї “хвороби” і тому названі – “сліпими”. Фарисеї, маючи закон, ходили його стежками, які євангеліст називає “кривими”: Але якщо “криві” та “сліпі” ходили хоч якось, то решту народу називають “сухими” (паралізованими), тобто такими, що взагалі нікуди не могли пересуватися.

І нарешті усі ці люди “чекали руху води” так, як Ізраїль чекав свого Месію.

Серед шукаючих зцілення був чоловік, що хворів 38 років. Ця цифра є також знаковою і  символічною, бо 38 років провів народ Ізраїля у пустелі після виходу з Єгипетської неволі (ВТР. 2: 14). І ось розслаблений усе життя пролежав біля купелі, чекаючи певного поштовху, певного імпульсу, що не просто зробить його здоровим, а дасть йому нове життя. Усі дотеперішні роки його були лише очікуванням, та розслаблений таки дочекався. Той, хто дає стимул до нового життя, – це Господь Іісус Христос – Бог, який став людиною, на Котру чекав чоловік. Творець, котрий втілився у своє створіння і обновив його життя. Спаситель, Який схиляється над розслабленим і каже йому: “Хочеш бути здоровим? Чекаєш” І тут Спаситель каже йому: “Три життєдайні слова, які зрушують не лише воду а й самого чоловіка: Встань, візьми, ходи…” (Ін.5, 1-15).ї

У ці особливі післяпасхальні дні молімося і ми, дорогі брати і сестри, щоб Милосердний Господь і для нас всіх послав Свій життєдальний стимул, щоб і ми подібно до того розслабленого відчули новий імпульс і наснагу до нового чистого життя у вічно живих словах: Христос Воскрес! Воістину Воскрес Христос!

Прот. Павло Камець,
Настоятель Свято-Михайлівського храму с. Верхи
(Житнівський благочинний округ).

Вас може зацікавити

Відбулося засідання єпархіальної ради

Редактор Головний

3 серпня 2024 року – календар з повчанням

Редактор Головний

Предстоятель УПЦ пояснив, для чого Господь встановив піст

Редактор Головний