6.1 C
Lutsk
Четвер, 25 Квітень, 2024
Всі новини УПЦ

Предстоятель УПЦ: Переможуть добре слово, молитва та любов

Блаженніший Митрополит Онуфрій зазначив, що Господь хоче, щоб Його діти жили у мирі та любові.

Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій під час проповіді, яку він виголосив за Божественною літургією у 4-ту неділю Великого посту, закликав вірян підніматися сходами духовної досконалості.

Блаженніший Митрополит нагадав вірянам про те, чому були присвячені попередні седмиці святої Чотиридесятниці.

«Святий піст нагадує нам про те, які плоди приносить людині стриманість і молитва. Наприкінці першого тижня посту ми святкували перемогу православ’я, свята Церква нагадувала нам, що православна віра – віра, яку приніс на землю Сам Господь, яка проповідувана апостолами, підтверджена подвижниками, які жили за заповідями Божими. Віра, яку приніс на землю Господь, – істинна, яка підносить людину на небо. На другу неділю Великого посту Церква згадувала святителя Григорія Паламу, який навчав, що піст і молитва роблять людину здатною бачити Бога, який є любов, істина і світло. Наступної неділі – Хрестопоклонної – нам Церква нагадувала, яку силу має Животворячий хрест. Коли людина сходить на нього, коли розпинається постом і молитвою, вона отримує величезну силу, яка перемагає всіх ворогів – і видимих, і невидимих», – сказав Предстоятель УПЦ.

«Сьогодні Свята Церква згадує преподобного Іоанна Ліствичника, який написав “Ліствицю” – книгу, в якій описується, як людина сходами піднімається на висоту духовної досконалості, піднімається від землі до неба. Цією ліствицею є любов. За допомогою любові людина сходить на небо. Як Бог схилив небо до землі, так і людина любов’ю піднімається від землі на небо», – зазначив Митрополит Онуфрій.

Блаженніший звернув увагу пастви на те, що любов – це поняття широке і в нього іноді вкладаємо різні сенси. Є любов до батька, до матері, до друга, до одягу, до їжі – все це називається одним словом – любов.

«Але зводить на небо не любов до друга, до одягу, до їжі, до якихось земних предметів, а любов Божественна. Як дізнатися, яка у мене любов? Дух Божественної любові – це смиренність. Якщо людина має справжню Божественну любов, вона завжди упокорюється перед волею Божою, що б Господь не послав людині, вона завжди зі смиренністю це приймає, бо знає, що навіть якщо Господь пошле їй щось гірке, то воно принесе користь, як гіркі ліки хворому. Ми повинні здобути божественну любов. Якщо людина не має смирення, вона не має Божественної любові, а є любов, яка просто допомагає вирішувати їй якісь земні питання», – наставляв вірян Блаженніший Владика.

«Нехай Господь допомагає нам, щоб ми за допомогою молитви і посту утверджувалися в Божественній любові. Щоб ми пам’ятали, що ми – діти Божі, і Бог хоче, щоб його діти жили у мирі, щоб любили та поважали одне одного», – сказав Предстоятель УПЦ.

«Добре слово, молитва і любов переможуть, і запанує мир, любов і злагода і ми будемо тими дітьми Божими, якими Господь хотів нас бачити. Нехай Господь допомагає нам підніматися сходами духовної досконалості, тому що чим людина вище духовно, тим вона мужніша. А якщо вона не піднімається цими щаблями, то їй може здаватися, що вона сильна, міцна і мудра, але насправді вона ніщо, тому що великою людиною робить Божественна благодать, яка дається тим, хто упокорюється, бореться з собою і сходить щаблями духовної досконалості. Нехай Господь допомагає нам з постом і молитвою підніматися ступенями духовної досконалості і в майбутньому столітті спромогтися бачити воскреслого Спасителя», – закликав Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Вас може зацікавити

У день свята Входу Господнього до Єрусалиму архієпископ Нафанаїл звершив Божественну літургію. ФОТО

Редактор Головний

У день свята Покрову Пресвятої Богородиці архієпископ Нафанаїл відвідав гониму громаду с. Навіз, у якої напередодні захопили храм

Редактор Головний

У Колках в молодіжному центрі “ІКОС” провели інформаційно-просвітницький захід

Редактор Головний