18.7 C
Lutsk
П’ятниця, 3 Травень, 2024
Всі новини Новини УПЦ

Керуючий справами УПЦ розповів про значення молитви в життя людини

Де немає молитви, там панує гордість та самовпевненість, там нема Бога.

Про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Про значення молитви для християнина написано сотні томів, але, на жаль, з’ясовується, що для деяких людей це не більше ніж книжкові знання, які не завжди застосовуються на практиці», – звернув увагу митрополит Антоній.

Владика констатував, що навіть зараз, в епоху випробувань, коли, здавалося б, будь-хто з віруючих може вижити лише молитвою, з’ясовується, що люди, які називають себе православними, не моляться.

«У промовах таких активістів немає жодного слова про молитву, про гріх, про спасіння душі. Виявляється, ці найважливіші для кожного християнина речі, відсуваються ними на другий план. Замість гріхів – політична неблагонадійність, замість молитви – гасла, замість спасіння душі – «правильні політичні погляди». Якщо ж і йдеться про молитву і богослужіння, то тільки в контексті молитви «правильною мовою»», – сказав митрополит.

Архієрей привів слова святителя Миколая Сербського, який у своїх «Місіонерських листах» пише: «Ніколи не залишайте молитви, і Господь не залишить вас. Молитвою ми визнаємо свою неміч і силу Божу. Молитвою ми підносимо Господа на належне Йому місце, а людину применшуємо. Люди, які не знають молитви, порушують справжній порядок, вони підносять себе і принижують Бога. Це властиво тим людям, які не моляться. Досить короткої розмови з ними, щоб побачити, на якій висоті вони тримають себе і в якому приниженні Бога. Де немає молитви, там панує гордість».

«Наскільки ж це актуально в нинішні часи. Адже насправді суть подібного умонастрою – у гордині та бездуховності. І часто такі люди у відповідь на заклики до молитви кажуть «тут таке відбувається, а вони все моляться!», «Треба не молитися, треба діяти!», висловлюючи таким чином ніщо інше, як презирство до молитви. Далі – виправдання нападків на віруючих, зловтіха над заарештованими єпископами та священиками, над захопленнями храмів, відмова від канонів…», – продовжив керуючий справами УПЦ.

Він зазначив, що можна скільки завгодно прикриватися патріотизмом і «добрими намірами», але слова і діяння завжди видають суть людини, адже, як відомо, «всяке дерево пізнається за своїм плодом» (Лк. 6:44). «Де немає молитви, там панує гордість та самовпевненість. Там нема Бога», – наголосив митрополит Антоній.

Вас може зацікавити

Розпорядження правлячого архієрея для священнослужителів єпархії

Редактор Головний

13 вересня Церква вшановує покладення чесного Пояса Пресвятої Богородиці

Редактор Головний

«Слово Предстоятеля»: Чи обов’язково для досягнення доброї мети терпіти скорботи?

Редактор Головний