12.1 C
Lutsk
П’ятниця, 3 Травень, 2024
Всі новини Новини УПЦ

Керуючий справами УПЦ пояснив, як смирення здатне змінити людське життя

Смирення – головна окраса душі, а також її безпека.

Про це сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Все, що робить людина, оцінюється через призму смирення. Ми можемо зрушити гори, бути благодійником для десятків людей, будувати міста і вершити долі, але все це може знецінитися в Божих очах, якщо не буде внутрішнього покаяння і відчуття власної нікчемності», – зазначив митрополит Антоній.

Владика нагадав, що для Господа дуже цінне смиренне серце людини, яке здатне «утихомирити найсильніший шторм; сила, яка єдина несе справжню любов і світ».

Митрополит Антоній пояснив, що для смирення необхідно пам’ятати слова Спасителя: «навчіться від Мене, бо Я лагідний і смиренний серцем, і знайдете спокій душам вашим (Мф. 11:29)».

«Треба попрацювати для набуття смирення, потрібно набратися мужності і знищити в собі гордість, викривши себе нещадно. У будь-якій справі і слові слід упокорювати себе і вважати себе найгіршим із усіх… Усі добрі справи без смирення нікчемні. Звеличення над будь-якою людиною веде до духовної деградації. Адже Сам Господь показав нам образ смирення, вмивши учням Своїм ноги, і наказав навчитися від Нього», – підкреслив владика.

За словами преподобного Макарія Оптинського, смирення здобувається виконанням заповідей Божих, пізнанням своїх недуг, пам’ятанням колишніх своїх гріхів, послухом і прийняттям свого падіння як попущеного Богом.

«Справа за малим – подолати лінощі і, поки не пізно, зайнятися самозціленням: щирим покаянням. Тільки так ми можемо догодити Богу», – підсумував керуючий справами УПЦ.

Джерело

Вас може зацікавити

Співаючи у храмі, не можна забувати про молитву

Редактор Головний

І хлопчина вийшов за село, щоб зустріти Богородицю: Завершився тринадцятий день загальноєпархіального хресного ходу. ФОТОРЕПОРТАЖ

Редактор Головний

Престольне свято відзначили в селищі Олика Цуманського благочиння

Редактор Головний